Directorul ANM: „Ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice. Vorbim de temperaturi cuprinse între 38-40 de grade”

De Unica.ro, pe

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat că vremea caniculară și seceta vor continua și în perioada următoare, cel puțin până în data de 22 august. Maximele vor ajunge până la valoarea de 40 de grade.

ANM a emis mai multe avertizări de tip cod galben și portocaliu de vreme caniculară. Valul de căldură se va intensifica treptat în cea mai mare parte a ţării, disconfortul termic va creşte, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

O alertă de tip cod portocaliu de caniculă a fost emisă în intervalul 22 – 23 iulie pentru partea de vest, nord – vest, sud-vest a ţării, respectiv, Banat, Crişana, sudul Olteniei,sud- vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului, unde maximele se vor încadra între 38 și 40 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 – 22 de grade.

Directorul ANM anunță maxime de până la 41 de grade

Potrivit directorului ANM, duminică, 24 iulie, în anumite zone ale țării, maximele ar putea atinge 41 de grade Celsius. În jumătatea de nord a ţării, după orele amiezii local vor fi manifestări specifice instabilităţii atmosferice. De asemenea, de marţi (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.

În această dimineață am actualizat și va fi emisă la ora 10 avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere că azi și mâine rămâne pe avertizare de cod portocaliu pentru de vest, nord-vest, sud-vest a țării, respectiv Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și vestul Maramureșului.

Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia şi sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, a transmis Elena Mateescu vineri, potrivit news.ro.

Caniculă în intervalul 25 iulie – 22 august

Pentru următoarea lună se anunță, de asemenea, caniculă și secetă.

Ceea ce este semnificativ, faptul că semnalul pentru intervalul 25 iulie – 22 august rămânem pe un fond de vreme caldă şi cu semnal de deficit de precipitaţii, fapt care va accentua şi posibil se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, aşa cum este prezentă şi la acest moment în Moldova, în Dobrogea, în Muntenia, în Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş şi cea mai mare parte a Transilvaniei, a explicat directorul ANM.

Cod galben de caniculă

Vineri (22 iulie) și sâmbătă (23 iulie), valul de căldură se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade, se arată pe site-ul ANM.

De asemenea, „pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) și luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.”

Cod portocaliu de caniculă

Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Muntenieinord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, a mai transmis ANM.

Vremea ANM pentru București

În București, în intervalul 22 iulie, ora 10:00 – 25 iulie, ora 21:00, vremea va fi caniculară.

Valul de căldură va persista și se va intensifica. În general, temperatura maximă va fi de 37…39 de grade, iar cea minimă de 17…20 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, cu înnorări în seara zilei de duminică (24 iulie) și în noaptea de duminică spre luni (24/25 iulie), când va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice (intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice, averse).

Valul de căldură va persista și pe parcursul săptămânii viitoare.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter