Sindromul Italia. Mărturia unei românce: „Lipsa somnului m-a afectat foarte mult, dar și dorul de casă”

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Marți, 15 ianuarie 2019, 12:59
Multe femei din România au ales să plece în străinătate din pricina traiului greu și în speranța că vor obține în altă țară un salariu decent care le vor ajută să își întrețină familiile. Însă, multe dintre ele au venit acasă în depresie și au avut nevoie de ajutor de la specialiști. Cum arată viața unei badante din Italia și ce părere are psihologul despre „Sindromul Italia”?

Au câștigat bani frumoși afară, dar și-au pierdut liniștea

Sindromul Italia

Din dorința de a avea „un trai decent”, multe dintre femeile plecate în Italia, ajung să își piardă liniștea și să aibă probleme de sănătate. Psihologii și psihiatrii l-au numit „Sindromul Italia”, sindrom care se adresează femeilor care au fost plecate la muncă în peninsulă, unde au avut grijă de bătrâni. Este și cazul Mariei, care a trăit aceste lucruri și a ajuns să fie internată la psihiatrie, în Italia:

„Am lucrat la o familie cu trei bătrâni. Lucram 20 din 24. Nu avem liber, nu aveam condiții, nu dormeam, ajunsesem să mă droghez cu tutun și cafea în loc să dorm nopțile. A fost foarte greu, fără liber, fără să pot ieși undeva, bătrânii urlau noaptea, așa am început cu depresiile. Cu starea asta de nesomn am ajuns să fiu internată de trei ori în Italia. Lipsa somnului m-a afectat foarte mult, dar și dorul de casă, singurătatea”, le-a declarat jurnaliștilor de la Libertatea, femeia din Vrancea care și-a ales ca pseudonim „Maria”.

„Maria” povestește că nopțile îi erau un coșmar și că nu se putea nicidecum odihni: „Nu aveam niciun pic de intimitate, să dormi în pat cu o bătrână care urla toată noaptea, ea urla, fiul ei urla, ajunsesem să beau cafea și să fumez toată noaptea în loc să dorm”, a mărturisit femeia.

Ce înseamna „Sindromul Italia”, potrivit specialistului

Sindromul Italia ține mai degrabă de structura fiecărui individ în parte, spune psihologul. În timp ce unii se pot redescoperi odată plecați pe alte meleaguri, alții ajung să intre în depresie din cauza singurătății, pentru că nu se adaptează condițiilor: „Sigur că există un anumit tip de comportament care e generat de plecarea în străinătate. Sunt foarte mulți români plecați în Spania, ar putea fi și sindromul Spania, sindromul Franța sau sindromul Suedia. E vorba de un anumit tip de comportament care le rândul său generează un anumit diganostic, o anumită boală, o anumită tulburare. E vorba de un cumul”, a explicat Cristina Lazarin, un psiholog din Vrancea, potrivit Libertatea.ro

Femeie la psiholog

Psihologul arată că există anxietate și atacuri de panică, dar toate țin de o anumită structură de personalitate: „De ce nu vorbim despre sindromul tânărului care pleacă la facultate? Există această desprindere de mediu de readaptare și în cazul tinerilor care pleacă la facultate. Și acolo putem vorbi de anumite tulburări, asta nu înseamnă că toți tinerii pățesc ceva când pleacă la facultate. Așa este și aici. Nu toți cei care pleacă la muncă în străinătate dobândesc ceva, mulți se adaptează, se redescoperă, redevin, devin altceva”, a adăugat Cristina Lazarin.

Psihologul spune că în cazul multor oameni, aceste probleme de inadaptare vin din structură: „Sunt cei care nu se adaptează, nu-și găsesc amici, le place și se complac în singurătate. Astfel, pot apărea foarte ușor despresia. Însă dacă luăm alt individ și-l ducem în Italia aceasta se poate redescoperi, poate să devină alt om. Asta în timp ce altul, poate să sufere o mare dezamăgire. Eu cred că aceste probleme nu au legătură cu plecarea, ci cu structura individului”, a mai explicat Cristina Lazarin.

Sursa: Libertatea.ro

Sursă foto: Shutterstock.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter