Cât costă un sejur de 1 Mai la mare

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 28 aprilie 2022, 14:36

De 1 Mai la mare se anunță distracție. După doi ani de pandemie, sezonul turistic începe fără restricții pe litoralul românesc. Aproximativ 30.000 de turişti sunt așteptați să petreacă weekend-ul în stațiunile de la Marea Neagră, cum ar fi Mamaia, Costineşti, Vama Veche.

1 Mai la mare nu va fi extrem de aglomerat, spun reprezentanții Federaţiei Patronale din Turismul Românesc. În primul rând, nu este o minivacanță, pentru că ziua de 1 mai pică duminică. Războiul, vremea sau scumpirea prețurilor sunt principalele cauze pentru care locurile de cazare nu s-au ocupat în proporție de 100%.

Categoria de turişti care merge pe litoral de 1 Mai este o categorie mai puţin dependentă de factorii economici, financiari, sociali, şi geopolitici. Sunt tineri care merg la distracţie, care sunt mult mai încrezători în viaţă şi mult mai optimişti decât categoria de turişti care merge vara – familiştii care sunt grijulii şi atenţi cu familiile lor. Pe tineri îi interesează să fie spectacole, să fie deschise locaţiile şi să fie cald, a declarat Dragoş Răducan, preşedintele FPTR, potrivit Adevărul.

Unitățile de cazare de la mare nu sunt ocupate 100%

Acesta a mai spus că tarifele nu s-au mărit foarte mult față de anul trecut pentru că pachetele pentru sezonul estival 2022 au fost lansate încă de anul trecut.

Tarifele nu s-au scumpit cu mai mult de 10-15% faţă de anul trecut. În general, tarifele nu s-au scumpit cu mai mult pentru sezonul estival 2022 deoarece pachetele au fost lansate anul trecut când nu se aşteptau la o asemenea creştere a utilităţilor, a preţurilor la alimente, la apariţia războiului. Şocul scumpirilor va fi preluat în acest an din profiturile hotelierilor care şi aşa sunt subţiate de pandemie. Ce nu a făcut pandemia va face economia, a menționat Dragoş Răducan.

Cu toate acestea, de 1 Mai la mare doar în unele unități de cazare există un grad de ocupare de 80-90%, iar asta datorită faptului că sunt situate în apropierea unor locuri unde au fost anunțate evenimente. De exemplu, în Mamaia Nord, în perioada 28 aprilie – 4 mai, va avea loc Festivalul de muzică electronică Sunwaves. De asemenea, în perioada 29 aprilie – 1 mai va fi „May, Be Rock Fest” la White Horse Costineşti.

Cât costă cazarea de 1 Mai la mare

În Mamaia, o noapte de cazare pleacă de la 230 de lei pe noapte (camera dublă) şi poate ajunge la 225 de euro în funcţie de hotel şi facilităţi.

De exemplu, de 1 Mai Hotelul Ovidiu din Mamaia închiriază o cameră dublă mică cu 260 lei pe noapte, iar micul dejun este inclus. În schimb, Hotelul Vega Mamaia închiriază camera dublă cu 1485 lei pe noapte.

La pensiuni, prețurile sunt ceva mai mici. De exemplu, în Mamaia Nord – Năvodari, pentru o cameră dublă, prețul poate varia de la 135 lei la 1.212 lei.

În Costineşti preţurile la cazare variază de la 160 de lei/noapte la pensiuni şi pot ajunge până la 675 de lei pe noapte la Hotel Regal, cu mic dejun inclus.

În Vama Veche o noapte de cazare la hotel poate ajunge până la 680 lei. Tarifele la pensiuni sau vile sunt mai mici, de la 270 lei pe noapte camera dublă, la 550 lei.

Cât costă un sejur de 1 Mai la mare

Un sejur de 3 zile pentru 2 persoane, în perioada 29.04-02.05, la Hotel Sulina din Mamaia, poate costa de la 1365 – 2211 lei, în funcție de ce tip este camera. În preț este inclus micul dejun și fisa cont (poți consuma mâncare, apă și băuturi răcoritoare până la atingerea pragului respectiv), care poate varia de la 100 la 200 lei camera/zi.

La Casa Maria din Costinești, camera dubla costă 609 lei/sejur 3 nopti pentru 2 persoane, iar
camera family – 900 lei/sejur 3 nopti pentru 2 persoane.

Cât costă transportul până în stațiunile de pe litoralul românesc

Mulți turiști aleg să meargă de 1 Mai la mare cu trenul. Pentru o rută București Nord – Mangalia, o călătorie cu trenul Regio Express la clasa a doua va costa 38,5. Tariful pentru InterRegio este de 60,2.

Pe o rută București Nord – Constanța, prețurile pot varia de la 30,3 lei la 59,6 lei.

Cei care aleg să meargă cu mașina trebuie să știe că prețul unui litru de benzină este de aproape 8 lei, iar pentru motorină șoferii vor plăti și mai mult. Până pe litoralul românesc sunt în jur de 242 (Năvodari) – 265 (Vama Veche) km.

Pentru microbuze, pe ruta București – Constanța, prețurile pot varia între 60 și 90 de lei. Cine merge de 1 Mai până în Vama Veche va trebui să scoată din buzunar 90 de lei.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter