Când se pune busuioc sub pernă în 2023. Boboteaza, prima sărbătoare!

De Adina Zamfir, pe

Cine pune busuioc sub pernă în 2023, la cele mai mari sărbători creștine, are norocul să își viseze ursitul. Boboteaza este prima sărbătoare în care fetele care așteaptă să se mărite au obiceiul să doarmă cu busuioc sfințit sub pernă.

Cuprins

Fură buchețelul de busuioc de la găleata cu agheazmă, în ziua de Bobotează! Așa făceau pe vremuri fetele mai îndrăznețe, care credeau în ritualurile magice pentru noroc în dragoste. Și azi multe tinere sunt atente când se pune busuioc sub pernă în 2023, când se fac vrăjile de dragoste și când trebuie să își viseze ursitul.

Ce putere are busuiocul sfințit la Bobotează!

Datorită parfumului său deosebit și datorită proprietăților curative, busuiocul a fost asociat din cele mai vechi timpuri cu leacurile tămăduitoare și cu ritualurile magice. Indienii spuneau că este iarba lui Krishnu, menită să îi ducă în Rai pe cei care o foloseau în magie. Romanii spuneau că este o plantă menită să sporească fertilitatea și dragostea și era adesea folosită la festivitățile prin care celebrau iubirea și zeii amorului.

O legendă creștină spune că busuiocul a înflorit pe dealul pe care a fost crucificat Iisus, acolo unde a fost găsită crucea sacrificiului Său. De atunci, creștinii au căpătat obiceiul să folosească busuiocul sfințit la biserică pentru rugăciune și pentru sănătate și să-l pună la icoanele sfințite de acasă.

Cu atât mai mult, busuiocul sfințit chiar în ziua de Bobotează are o mare putere tămăduitoare pentru creștini. În trecut, fetele mai îndrăznețe încercau să fure câte un fir de busuioc de la preotul care sfințea apele pe data de 6 ianuarie, când se sărbătorește Botezul Domnului. Alte tinere cereau preotului sau chiar primeau de la el busuioc sfințit după slujba de Bobotează.

Când se pune busuioc sub pernă în 2023

Când se pune busuioc sub pernă în 2023. Boboteaza, prima sărbătoare!
când se pune busuioc sub pernă

Multe sărbători mari creștine sunt însoțite de ritualuri vechi și credințe în obiecte magice, iar firul sfințit de busuioc se numără printre cele mai folosite. În popor, ritualurile de dragoste sunt adesea legate de icoane, de apa sfințită și de busuioc, de lumânările sfințite în biserică.

Astfel, magia capătă mai multă putere, iar tinerele care practică aceste ritualuri sunt încredințate că vor fi ajutate de cele sfinte pentru a-și găsi dragostea și pentru a-și împlini menirea, să își întemeieze o familie, alături de un soț așa cum le este sortit.

De-a lungul anului, sunt mai multe sărbători în care se pune busuioc sub pernă în 2023. Iar prima dintre acestea este chiar Boboteaza, la începutul anului.

Ajunul Bobotezei, o seară încărcată de magie

În credințele populare, Ajunul Bobotezei, mai bine zis noaptea dinainte de sfințirea apelor, este o seară magică, în care se pot împlini multe dorințe și vrăji de dragoste. Se spunea pe vremuri că fetele care cad pe gheață de Bobotează sigur se mărită în acel an.

Iar cele care nu știau ce soartă le așteaptă în dragoste, căutau sprijinul vrăjilor. În seara de Ajun, multe fete tinere se rugau să se mărite, își puneau pe deget un fir roșu de mătase, în chip de inel de logodnă, și ascundeau sub pernă un fir de busuioc. Dacă busuiocul era furat de la preot, cu atât mai mult avea puterea să le ajute!

Până și azi se mai păstrează acest ritual, mai mult din curiozitate, iar tinerele care îl practică sunt convinse că Maica Domnului sau chiar Sf. Ioan le va da un semn în vis.

Prin anumite zone ale țării, un buchețel de busuioc sfințit se pune afară, de Bobotează, la streașina casei. Dacă a doua zi este plin de chiciură, fetele spun că vor avea parte de un bărbat bogat.

Sărbătoarea Sânzienelor, prilej de ritualuri

Când se pune busuioc sub pernă în 2023. Boboteaza, prima sărbătoare!

O altă sărbătoare mare în tradiția populară, Sânzienele, se ține în fiecare an pe data de 24 iunie, când se sărbătorește și nașterea Sf. Ioan Botezătorul. În noaptea care precedă această sărbătoare, se spune că se deschid cerurile și multe dorințe și visuri de dragoste se pot împlini.

Și în noaptea de 23 spre 23 iunie se pune busuioc sub pernă în 2023, se fac diferite vrăji de dragoste care îmbină elemente magice și simboluri creștine. Tinerele se așteaptă să îl viseze pe cel care le va iubi și care va veni să le ceară în căsătorie. Cu atât mai mult apelează la acest ritual tinerele care au deja un iubit și care vor să știe când se vor căsători cu el.

Pe lângă busuiocul sfințit, fetele mai pun și flori de sânziene sub pernă sau pun coronițe de sânziene prin grădină. Dacă a doua zi găsesc coronițele de flori pline de rouă, este semn sigur că vor avea parte de nuntă în acest an.

Noaptea Sfântului Andrei împlinește farmecele de dragoste

Când se pune busuioc sub pernă în 2023. Boboteaza, prima sărbătoare!

Busuiocul sfințit se păstrează cu mare grijă la icoane și se mai folosește și în noaptea Sfântului Andrei. În seara zilei de 29 noiembrie se fac cele mai multe vrăji de dragoste cu apă sfințită, cu lunânări și cărbuni aprinși, dar și cu busuioc.

Tinerele stropesc busuiocul din casă cu agheazmă și îl pun sub pernă, rugându-se pentru noroc în dragoste. Înainte să adoarmă, însă, sting toate luminile din casă și lasă aprinsă doar o lumânare adusă de la biserică. Ele se uită într-o oglindă la lumina acestei lumânări în speranța că vor vedea ce le așteaptă pe viitor, dacă se întrevede o nuntă în viața lor. Se mai spune că cele mai norocoase vor vedea inclusiv chipul viitorului mire în oglindă, iar în acest caz vor avea parte de o căsnicie fericită.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter