Avertizări ANM: De la cod portocaliu de caniculă, la cod galben de vijelii

De Unica.ro, pe

ANM a emis mai multe avertizări de tip cod galben și cod portocaliu din cauza fenomenelor meteo extreme. În timp ce în unele zone maximele vor ajunge până la 41 de grade, în altele vor predomina ploile abundente și vijeliile.

Astăzi, 16 august, precum și în zilele următoare, se vor semnala fenomene meteo extreme ce vor împărți România între caniculă și vijelii. ANM a emis mai multe avertizări de vreme severă.

Prognoza meteo ANM: Cod portocaliu de caniculă

ANM a anunțat caniculă și disconfort termic accentuat în zilele de 16 și 17 august, în mai multe zone ale țării.

În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade, iar în sud-vestul Olteniei, izolat se vor atinge 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

În data de 17 august, în județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, potrivit Agenției Naționale de Meteorologie.

Citește și: Bunica Ginei Pistol, dezvăluiri despre copilăria vedetei

Tatăl lui Mădălin Ionescu a murit: „Unul din eroii tăcuți și demni ai acestui neam!”

Este Andreea Mantea însărcinată? Ce a răspuns prezentatoarea TV

Cum era poreclit Irinel Columbeanu, în tinerețe, de femei

Vremea în România: Cod galben de caniculă și vijelii

În intervalul 16 – 17 august au fost emise și avertizări de tip cod galben, atât de caniculă, cât și de ploi torențiale și vijelii.

În data de 16 august, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.

Până la ora 22:00, în zona Carpaților Orientali, Maramureș și în nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Canicula va persista și în data de 17 august, în sudul, centrul și estul țării. Disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Va fi foarte cald în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul Dobrogei și sudul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.”

Unde se vor semnala ploi torențiale și vijelii

Intervalul 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00 este caracterizat și de instabilitate atmosferică accentuată.

Vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60…80 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice, centrale și nordice, iar în noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia și nord-vestul Munteniei.
     

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

ANM mai atrage atenția că în fata de 18 august instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile sudice, centrale și estice, iar temperaturile vor scădea în toată țara.

Vremea în București

În București, în intervalul 16 – 18 august, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic accentuat, mai ales la orele amiezii, când indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Maximele se vor situa în jurul valorilor de 35 – 37 de grade, iar minimele între 17 și 20 de grade.

Temporar cerul se înnora și va crește probabilitatea de fenomene specifice instabilității atmosferice spre dimineața zilei de 18 august.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter