Avertizare ANM pentru fenomene meteo extreme: După caniculă vin furtuni puternice

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 30 iunie 2021, 13:00
O avertizare ANM de tip cod portocaliu de vijelii puternice, ploi abundente și grindină a intrat în vigoare astăzi, 30 iunie, de la ora 11:00, și este valabil până mâine, 1 iulie, ora 12:00. În același timp există un cod portocaliu de caniculă. 

O avertizare ANM, valabilă în intervalul 30 iunie, ora 11:00 – 1 iulie, ora 12:00, atrage atenția că România se va confrunta cu fenomene meteo extreme. Pe lângă atenționările de tip cod galben și cod portocaliu de caniculă  și disconfort termic accentuat, au intrat în vigoare atât un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cât și un cod portocaliu de vijelii puternice, grindină, ploi abundente.

Avertizare ANM: Cod portocaliu de furtuni puternice

Luna iulie va debuta cu o avertizare ANM de tip cod portocaliu de vijelii puternice.

„Din după-amiaza zilei de miercuri (30 iunie) în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, zonele de munte, în sudul Banatului, iar în cursul nopții și în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.”

ANM a anunțat pentru aceste zone „vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.”

Meteorologii mai atrag atenția că „instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată până la sfârșitul săptămânii.”

Vremea în România: Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

De asemenea, până mâine la ora 12:00 este în vigoare și un cod galben de averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. Această avertizare ANM este valabilă în cea mai mare parte a țării.

Potrivit Agenției Naționale de Meteorologie, „în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.”

„Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri după orele serii și în restul teritoriului”, a mai notat ANM. 

Citește și: Fulgy, fiul Clejanilor, mesaj neașteptat pentru Alex Velea după ce s-a întors de la Obregia

Mama Luizei Melencu s-a recăsătorit la doi ani după tragedia de la Caracal

Un român care susține că este fiul nelegitim al Prințului Charles a devenit viral în online

Nicoleta Luciu, criticată de fani pentru felul în care a ajuns să arate: Te-ai transformat urât. Nu cred ceea ce văd!

Prognoza meteo pentru București

Prognoza meteo pentru Capitală arată „vreme călduroasă, caniculară după-amiaza când indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă va fi de 35…36 de grade.”

„Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate noaptea, când probabilitatea pentru intensificări de scurtă durată ale vântului și descărcări electrice va fi ridicată. Vor fi posibile și averse. Temperatura minimă va fi de 18…20 de grade”, a mai adăugat ANM.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter