Atenționare meteo ANM: Cod galben de ploi torențiale

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 31 mai 2022, 10:29
O atenționare meteo ANM arată că astăzi, 21 iulie, în mai multe regiuni din țară va ploua torențial. Meteorologii au emis cod galben de vreme severă, valabil până la ora 22:00. 

În intervalul 21 iulie, ora 10:00 – 21 iulie, ora 22:00, este în vigoare o atenționare meteo ANM de tip cod galben de ploi torențiale. Și în București se anunță averse, mai ales după-amiază.

Atenționare meteo ANM: Cod galben de ploi torențiale

Astăzi, 21 iulie, „instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în zona de munte, Transilvania, Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei și local în nordul Munteniei. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…45 l/mp”, se arată într-o atenționare meteo ANM

Meteorologii mai atrag atenția că „manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în celelalte județe din Muntenia. Temporar, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 55…65 km/h în Moldova și local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar în zona montană înaltă, cu precădere a Carpaților Meridionali, rafalele vor depăși 70…80 km/h. „

Vremea în București

Instabilitatea atmosferică se va accentua după-amiază, când vor fi averse (1 – 5 l/mp, izolat peste 10 l/mp), descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și condiții de grindină„, potrivit Agenției Naționale de Meteorologie. 

Temperatura maximă, apropiată de norma climatologică a perioadei, va fi în jurul valorii de 30 de grade„, este specificat în prognoza meteo. 

Citește și: Matei Stratan, prima declarație după ce s-a speculat că formează un cuplu cu Andreea Raicu

Catrinel Sandu și Steve Schroeter s-au cununat religios în România

Regina Elisabeta a II-a se ține de glume. Ce a făcut suverana Angliei în timpul unui eveniment politic

Vara fenomenelor meteo extreme

După caniculă, aversele torențiale au făcut ravagii în mai multe zone ale țării. Directorul ANM, Elena Mateescu, atrage atenția că vara 2021 este una a extremelor meteo, iar astfel de fenomene vor continua să apară.

„Trebuie să luăm în considerare vara anului 2021 la nivelul întregului continent, o vară a extremelor meteo. Dacă țările scandinave s-au confruntat timp îndelungat cu valuri de căldura, România nu a făcut excepție. Ne amintim sfârșitul lunii iunie, apoi și în iulie. Și iată aceste alternanțe care ne aduc de la caniculă la fenomene de instabilitate atmosferică accentuată.

Cu cât diferențele de temperaturi sunt mai mari, cu atât violența fenomenelor specifice condițiilor de instabilitate este mai mare. Avem sisteme noroase bine organizate, datorită acestei pătrunderi de masă de aer rece, după mai multe zile de caniculă”, a precizat Elena Mateescu, potrivit Digi24.

„Săptămâna viitoare vorbim de o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit, 26 iulie-2 august, cu tendință spre deficit a precipitațiilor toată săptămâna, după care săptămâna 2-9 august e posibil să consemnăm din nou o tendință spre excedent a cantității de precipitații. Ce a mai rămas din vară va mai aduce în atenție astfel de perioade” a adăugat directorul ANM.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter