ANM anunță că am putea avea parte de cea mai rea iarnă din ultimul secol

De Unica.ro, pe

ANM ne-a adus o veste rea, și anume că iarna 2019-2020 ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 de ani sau chiar 100 de ani.

Directorul general ANM, Elena Mateescu, este cea care a lansat avertismentul, în cadrul sesiunii științifice anuale a Administrației Naționale de Meteorologie cu tema „Extrene meteorologice ale anului 2019”, după cum relatează ProTV.

„Și cu siguranță în fiecare perioadă a acestui an, da, discutăm despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani”, a zis ea. „Nu avem un semnal robust în acest sens, dar o iarnă normală în România aduce perioade de vreme severă. În prezentarea pe care o vom avea o să vă prezentăm zonele cele mai expuse din perspectiva regimului de temperaturi mai scăzut: Moldova, Transilvania, dar și zona de centru a țării”.

Mai mult, Mateescu a răspuns afirmativ când jurnaliștii au întrebat-o dacă vom avea o iarnă prelungită spre martie-aprilie. „Am avut aceste semnale, așa cum în toamnă avem o vară prelungită”, a spus ea. „În sezonul de tranziție, în primăvară, nu am exclus în ultimii ani ca să avem manifestări autentice de iarnă, cum a fost martie în acest an sau în aprilie 2017 când, ne amintim, în a doua decadă a lunii aprilie am avut avertizare de cod portocaliu pentru un strat de zăpadă de 25 de centimetri în zona Moldovei, iar în mai puțin de 24 de ore stratul s-a topit, pentru că mercurul în termometre a crescut semnificativ. Iar această alternanță a perioadelor foarte călduroase, urmate de răciri bruște cu siguranță se va putea manifesta și în următoarele 3 luni, așa cum s-a manifestat pe tot parcursul anului 2019”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter