Reţete cu orez: Găteşte sănătos!

Creative Experience, în colaborare cu Executive Chef Krishna Bohat, îţi explică ce orez să foloseşti, în funcţie de reţeta pe care vrei să o pregăteşti.
Dacă ţi-am stârnit cheful de gătit, în revista Unica de aprilie găseşti patru reţete delicioase, toate pe bază de orez: chifteluţe din orez, paella cu fructe de mare, risotto cu legume şi tort de orez cu lapte şi fructe de pădure.

1. OREZUL ROTUND, CU BOB MIC ŞI MEDIU

Absoarbe mai mult lichid: pentru o porţie se folosesc 40 g de orez, care după prepare îşi va dubla volumul;
Necesită o durată de fierbere de aproximativ 18-20 minute, mai lungă decât alte tipuri.

Orezul pentru PAELLA/Bomba

Tipurile cele mai cunoscute de orez folosite în Spania pentru paella sunt: Bomba (cel mai de calitate, cultivat în Valencia, în condiţii de climă mai răcoroasă, maturizându-se mai greu decât alte soiuri) şi Bahia.

Mirodeniile şi legumele care dau gustul traditional de paella: şofranul, diluat în supă de pui; usturoiul, ceapa, roşiile. Pentru paella, orezul se adaugă numai după ce s-au sotat în tigaie, cu puţin ulei de măsline, usturoiul, ceapa şi rosiile, devenind o pastă care stă pe lingură.
Lichidul ideal în care se găteşte orezul de paella este supa de pui, dar, dacă nu avem deja preparată, se poate face lichid dintr-un cub de bouillon din comerţ (cub de pui sau Maggi).

|n timpul pregătirii pe foc, orezul nu se acoperăcu capac; capacul se pune doar dupa ce paella se ia de pe foc. Când e gătit, orezul de paella este moale la exterior, dar mai dur în interior, ceea ce permite boabelor de orez sa stea relativ separate unul de celălat.

Orezul pentru RISOTTO/ Arborio

Tipurile cele mai cunoscute de orez folosite în Italia pentru risotto sunt: Arborio, Vialone Nano şi Carnaroli. Aceste tipuri îşi pot tripla volumul şi fierb după mai mult de 20 de minute;

La risotto se începe cu sotarea cepei în mult ulei de măsline şi adăugarea mirodeniilor; când ceapa începe să capete culoare, se îndepărtează şi se pune în tigaie orezul, care va deveni translucid după aproximativ 10 minute, timp în care trebuie amestecat continuu, pentru a nu se lipi; ceapa şi mirodeniile se repun apoi în tigaia cu orez împreună cu vinul şi, după evaporarea aproape totală a vinului, se pune supa şi se continuă fierberea.
Risotto se finalizează prin încorporarea de parmezan ras, smântână` sau unt, şi se acoperă câteva minute înainte de a-l servi. Cand e gătit, orezul de risotto este moale la exterior, dar şi la interior, chiar cremos.
Notă: orezul Arborio (de risotto) este folosit şi în budincile de orez, alături de multe tipuri de fructe. Fierberea durează între 15 şi 18 minute.

Orezul “sticky rice” (lipicios) este foarte bogat în amidon, durează aproape 30 minute să fiarbă, absoarbe multă apă şi devine lipicios; este folosit mai mult în gastronomia asiatică, la budinca de orez, pilaf, khichdi. Un tip aparte de “sticky rice” este orezul pentru sushi (de origine din Japonia), un orez cu bob mediu, ce fierbe mai repede, în aproximativ 12 minute.

2. OREZUL CU BOB LUNG

Absoarbe mai puţin lichid; pentru o porţie se folosesc 50 g de orez care, după preparare, îşi va mări volumul de 1,5 ori. Necesită o durată mai mică de fierbere, de aproximativ 18 minute. Trebuie spălat înainte de a fi folosit, pentru a îndepărta amidonul rezultat prin procesare;, sau se poate proceda alternativ la fierberea sa şi apoi spălarea cu apă rece, pentru a opri fierberea din interiorul boabelor şi a spăla amidonul rămas. Vom pune apoi orezul în tigaie cu puţin ulei de măsline, pe foc sau în cuptor, pentru a-l ţine cald câteva minute, până la servire.

Ideal pentru mâncăruri asiatice: tipurile de orez alb cele mai cunoscute sunt: Basmati (din India şi Pakistan), Patna (din Asia) şi Carolina (din America de Nord). Orezul Basmati este mai aromat, este considerat mai sănătos, având un indice glicemic mai mic, ceea ce înseamnnă că se absoarbe mai mai lent şi ajută astfel la păstrarea echilibrului glicemic din sânge.

Orezul Basmati fierbe repede, în aproximativ 11 minute. E folosit în preparate ca biryani, pilaf, salate aromate etc.

Orezul roşu Camarague, din Franţa, cu coajă roşie şi textură uşor elastică, are gust de nucă şi devine cremos după preparare. Fiind nedecorticat, durează cam 28-32 minute fierberea, după care trebuie lăsat să stea înc` aproximativ 10-15 minute. Este folosit în salatele franţuzeşti, ca umplutură pentru vânat.

Orezul brun are mai multe vitamine decât cel alb, e bogat în fibre şi este preferat în diete. Fierberea durează 20-25 minute. E folosit în salate, ca garnitură, sau fiert simplu.

Orezul sălbatic are culoare neagră, are cel mai mare conţinut de proteine şi este originar din SUA. Cel cu bob lung şi subţire fierbe chiar în 12-15 minute, iar cel cu bob mai gros ajunge să fie fiert abia după 35-45 minute. Boabele se sparg un pic în timp ce fierbe orezul. E folosit în gastronomia asiatică şi americană, în preparate cu sosuri, salate calde şi reci, ca umplutură.De obicei se vinde în amestec cu orezul alb.

Făina de orez este folosită în special în bucătăria asiatică, spre exemplu la reţete pe bază de tăieţei din orez sau hârtie de orez, la clătite din orez.

Articolul este elaborat cu sprijitul specialiştilor Creative Experience: Str. Christian Tell, nr.21, Sector 1, Bucureşti, telefon +4 0723 339 574
mail: acasa@creative-experience.ro; site: www.creative-experience.ro 
Facebook.com/CreativeExperience

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter