Pui Biryani

De Unica.ro, pe

Puiul Biryani este o reţetă cunoscută la nivel internaţional şi in diverse regiuni a dezvoltat o variate de moduri de preparare. Însă, această reţetă este specifică insulei Sri Lanka.
Dacă Biryani este în mod clar una dintre cele mai populare reţete cu specific indian, atunci nu trebuie să surprindă faptul că puiul Biryani este foarte apreciat în Occident.

În India, în fiecare zonă există o altă metodă de preparare. Unele dintre acestea necesită mult efort şi ore întregi ca să fie preparate, însă rezultatul este pe măsură.

Reţeta pe care v-o prezentăm mai jos este una simplă şi rapidă, în special datorită faptului că orezul şi puiul sunt preparate împreună.

Ingrediente:

200 grame de orez basmati
1 linguriţă de sare
2 linguri de ulei vegetal
8 eşaloţi, tăiaţi bucăţi
2 cepe medii tăiate
4 căţei de usturoi, tăiaţi mărunt
2 linguriţe de ghimbir proaspăt, ras
2 bucăţi de piept de pui, tăiate în fâşii
1 linguriţă de praf de chilli
1 linguriţă de chimion
2 linguriţă de coriandru
½ linguriţă de scorţişoară
½ linguriţă e şofran
Un strop de nucşoară
NOTĂ: toate aceste condimente (praf de chilly, chimion, coriandru, scorţişoară, şofran) pot fi înlocuite cu praf de curry.
¾ cană de iaurt simplu
2 linguri de zahăr pudră
4 pumni de stafide

Mod de preparare

Spălaţi orezul până apa rămâne limpede. Înmuiaţi-l în apă călduţă cu sare timp de 30 de minute.

Scurgeţi orezul şi puneţi-l într-o cratiţă în care adăugaţi apă până la nivelul de 2 centimetri deasupra orezului. Lăsaţi pe foc până începe să fiarbă, reduceţi intensitatea flăcării şi lăsaţi-l să scadă. Acoperiţi cratiţa până ce toată apa se absoarbe.

Încingeţi uleiul într-o tigaie. Adăugaţi eşalotul, ceapa, usturoiul şi ghimbirul şi căliţi-le. Scoateţi o lingură din amestec şi puneţi deoparte pe o farfurie.  Adăugaţi puiul în tigaie şi amestecaţi timp de patru minute, după care puneţi praful de chili, coriandrul, chimionul, scorţişoara, şofranul şi nucşoara şi mai gătiţi-le timp de un minut. Adăugaţi iaurtul şi lăsaţi amestecul încă un minut. Puneţi şi zahărul, stafidele şi orezul.

Acoperiţi tigaia cu un prosop curat peste care puneţi un capac. Lăsaţi-o la foc mic timp de 10 minute.

Luaţi cratiţa de pe foc şi aşteptaţi cinci minute înainte de a pune totul pe farfurie. Garnisiţi cu amestecul de eşalot şi ceapă rămas.

Sugestii:

Pentru ca reţeta dumneavoastră să fie mai condimentată, puteţi pune mai mult praf de chilli, dacă este prea iute pur şi simplu mai adăugaţi puţin iaurt.
Sursa: Chicken Biryani – The Classic Recipe from India

Sursa: Chicken Biryani – The Classic Recipe from India

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter