Bucate boierești: Rețeta de cozonac a lui Mihail Kogălniceanu

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Miercuri, 03 martie 2021, 15:44

Cozonacul este un aliment obligatoriu pe masa tradițional românească de Paște și Crăciun. Chiar dacă, în zilele noastre, se găsește cu ușurință în comerț, nimic nu se compară cu gustul cozonacului făcut în casă. Suntem siguri că fiecare gospodină are rețeta ei preferată de cozonac, dar puțină diversitate nu strică niciodată. De aceea, ne-am gândit să vă prezentăm o rețetă de cozonac, foarte veche, de pe vremea boierilor.

Rețeta a apărut într-o carte de bucate scrisă de Mihail Kogalniceanu și Costache Negruzzi, „200 Rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești”, publicată la Iași, în anul 1842.

Citeşte şi: Drobul tradițional de Paște, rețeta lui Radu Anton Roman

Iată cum se prepara cozonacul cu mai bine de 170 de ani în urmă. Transcriem rețeta păstrând modul de exprimare specific acelor vremuri:

„La trei ocă* de făină, faci plămădeală cu o litră* de drojdie de bere şi cu una litră de lapte, puind şi trei ouă întregi. Laşi de dospeşte frumos şi pui două litre şi jumătate de lapte, 18 ouă întregi, trei litre de unt topit şi sarea trebuincioasă şi, frământându-l până ce se desprinde de mâini. Apoi lasă de dospeşte frumos şi, după ce au dospit bine, întoarce aluatul, îl mai lasă puţin de şede, pe urmă, făcând cozonaci, îi ungi cu gălbenuş de ou şi-i dai la cuptoriu.”

*1 oca = aproximativ un kilogram/litru și un sfert: 1 litră = aproximativ 250 grame

Om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român, originar din Moldova, devenit prim-ministru al României în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu (6.09.1817, Iași – 1.07.1891, Paris) a fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale. Constantin (Costache) Negruzzi (n. 1808, județul Iași – d. 24.08.1868) a fost un om politic și un important scriitor român din perioada pașoptistă.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter