Cozonac de Paște: rețeta pentru cel mai pufos cozonac

De Unica.ro, pe
Dacă vrei să faci cel mai delicios cozonac de Paște, avem rețeta ideală pentru tine. Pufos și plin de cacao și nucă, acest cozonac nu poate lipsi de pe masă.

Cozonacul este un desert tradiional, servit adeseori în timpul marilor sărbători. Prepararea de cozonac este una din tradițiile românești din Săptămâna Mare. Joia Mare este ziua când se prepară cele mai gustoase preparate de Paște, printre care pasca și cozonacul.

Cozonacul tradițional românesc seamănă destul de mult cu italienescul panettone. Acesta se servește de Crăciun în Italia, în regiuna Lombardia. Diferența este însă în forma sa cilindrică și înaltă, diferită de cea a cozonacului.

Ingrediente pentru un cozonac de Paște delicios și pufos

Pentru aluat vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de făină 000
  • 360 ml lapte
  • 200 g unt topit (cel puțin 80% grăsime)
  • 200 g zahăr
  • 14 g drojdie deshidratată
  • 2 ouă întregi
  • 7 gălbenușuri (unul va fi folosit pentru decor)
  • 1 praf de sare
  • arome după gust (vanilie, portocală, migdale etc.)

Pentru umplutură vei avea nevoie de:

  • 100 g cacao
  • 500 g miez de nucă fărămițat
  • 50 g zahăr
  • 1 albuș
  • câteva linguri de lapte

Citește și: 7 filme pe care să le vezi cu familia de Paşte

Citește și: Aceasta este rugăciunea pe care toți credincioșii ortodocși trebuie să o spună de Florii

Citește și: Cum să previi şi să tratezi indigestia de Paşte

Citește și: Reţete cu peşte de Florii. Vezi ce poţi să găteşti pentru familia ta

Cum se pregătește aluatul de cozonac de Paște

Laptele, zahărul și esența sau esențele se dau în clocot. Amestecul se dă apoi deoparte și se lasă să se răcească, până devine călduț.

Separat, gălbenușurile, oul și sarea se bat. Untul topit, laptele călduț, ouăle și gălbenușurile bătute se amestecă. Ulterior, se adaugă făina și drojdia. Se pune totul în aluatul de pâine și se lasă la frământat timp de 15 minute.

Pregătirea cremei de cozonac

Între timp, se prepară crema. Se amestecă nuca măcinată, pudra de cacao, zahărul, albușul și câteva linguri de lapte pentru a forma o cremă.

Cum asamblăm cozonacul

Se împarte aluatul în șase părți separate. Acestea se ung cu puțin ulei și se așază într-un vas uns la rândul lui cu ulei. Se lasă într-un loc cald, pentru a crește. După o oră și jumătate, aluatul ar trebui să fie crescut.

Fiecare bucățică de aluat se întinde bine pe blatul de lucru. Se pune crema de nucă și cacao pe patru bucăți întinse de aluat, și se rulează sul. Pe cele două rămase se pun stafide, înainte să fie și ele rulate. Ulterior, se împletesc doi cozonaci din câte două suluri cu cacao și un sul cu stafide. Fiecare se așază în tave de chec tapetate cu hărtie de copt.

Se lasă cozonacii pregătiți la crescut din nou, până ajung aproape de înălțimea tavei. Cei doi cozonaci se ung un amestec de apă și gălbenuș bătut.

Se coc la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, căldură de jos și de sus și se lasă până se rumenește puțin. Pentru a nu se arde, se acoperă cu o hârtie de copt când începe să se rumenească. Se lasă înapoi la cuptor până trec 50 de minute.

Cozonacul copt se scoate din formă după 5 minute. Se lasă la răcit pe un grilaj de bucătărie, culcat pe o parte. Se taie doar când este răcit complet.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter