Aromele bucătăriei australiene

De Unica.ro, pe

Bucătăria australiană, în forma în care o cunoaştem acum, este un amestec parfumat şi interesant de influenţe britanice aduse de coloniştii din sec. XVIII (mai ales englezeşti şi irlandeze),
 de influenţe asiatice (datorate apropierii geografice) şi de reminiscenţe ale gastronomiei aborigenilor.

Chiar dacă tradiţiile gastronomice ale aborigenilor nu s-au păstrat foarte bine, fiind înlocuite de bucăţele britanice (în special de plăcinte şi „fish and chips”), în ultimii 30 de ani a avut loc o revigorare a stilului alimentar aborigean, cunoscut sub numele de  „Bushfood” sau  „Bush Tucker” şi constând din preparate bazate pe ierburi şi plante locale (warrigal greens, nucă de macadamia, quandong, kutjera, muntries, riberry, Davidson’s plum şi finger lime), ciuperci („painea nativa” sau „beefsteak fungus”) şi tipuri de carne locală (cangur, crocodil, emu).

Practic, în prezent, putem nota trei ramuri principale ale bucătăriei australiene: bucătăria tradiţională (care se referă la preparatele tradiţional britanice) – „traditional cuisine”, bush food (despre care vorbeam mai sus) şi bucătăria modernă – Mod Oz , care a înglobat influenţe venite din toată lumea, în special din ţările asiatice, zona mediteraneană şi de la alte popoare migratoare (I se spune modernă deoarece a început să crească în popularitate în ultimii 20 de ani).

Cele mai des întâlnite ingrediente în bucătăria australiană sunt carnea slabă (pui, vită, oaie/miel), carnea „exotică” (cangur tânăr, emu, crocodil), peştele şi fructele de mare (foarte accesibile: cod barramundi, ton roşiatic din sud, whiting, stridii, homari de golf, raci, crabi cu carapacea moale, biban australian – jewfish), cerealele (în produse de panificaţie, snack-uri şi la micul dejun), fructe exotice (mango, lychee, rambutan, mangustina, papaya, banană, ananas dulce, lime, pomelo, jackfruit sau jaka, mamey sapote şi sapote negru, abiu, carambola, graviola, fructul pasiunii, pitaya, sapodilla, fructul stea, vanilia).

Băuturile caracteristice Australiei sunt deosebit de aromate – vinurile albe (Chardonnay) sau roşii (Cabernet Sauvignon şi Shiraz), berea lager sau romul de melasa.

Descoperă mai departe câteva dintre cele mai renumite preparate australiene:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter