Temperamentul şi influenţa lui în carieră

De Unica.ro, pe

Te-ai întrebat vreodată ce tip de temperament ai şi în ce mod îţi influenţează acesta viaţa profesională? Iată în continuare câteva caracteristici specifice fiecărui tip de temperament…

…şi influenţa pe care o paote avea acesta în cariera ta.

Din antichitate, Hippocrate şi Galen au distins patru mari tipuri de temperament pe care le-au numit coleric, sangvin, flegmatic şi melancolic. Fiecare dintre ele prezintă trasături pozitive, apreciate ca avantajoase şi trasături negative, apreciate drept dezavantajoase pentru individ, viaţa lui şi cariera pe care acesta o are.

Energia vie

Ştii acel coleg care este foarte energic, pasional, acum râde, acum e supărat şi mai tot timpul aleargă dintr-un colţ în altul al biroului? El este colericul, un angajat care prin natura sa işi risipeşte energia inutil, este inegal în manifestarea sentimentelor şi încearcă să domine colectivul prin pasiunea pe care o pune în ceea ce face.

Aparent acest tip de temperament pare unul care ar putea ajuta un angajat în carieră, însă, spune psihologul Alexandra Ionescu, „colericul nu are atât de mult de câştigat pentru că face efort inutil şi nu prezintă încredere şi stabilitate în faţa colegilor şi şefilor”.

Începe multe, dar termină puţine

El este sangvinul, un angajat sociabil, plin de bună dispoziţie, vesel, optimist, foarte uşor adaptabil, dar nestatornic. Despre el psihologul spune că este puţin superficial, se plictiseşte repede de o anumită acţiune şi vrea să încerce mereu ceva nou.

În carieră nu are mult de câştigat pentru că nu duce foarte multe proiecte la final, iar rezultatele nu au de unde să apară. Totuşi, datorită capacităţii sale mari de a trece peste eventualele eşecuri profesionale sau personale, sangvinul se adaptează foarte uşor noilor situaţii şi stabileşte repede contacte cu alte persoane.

Închis, dar apreciat

Cred că toţi dintre noi apreciază un angajat tolerant, calm, răbdător, echilibrat, foarte atent în ceea ce face şi tenace. Flegmaticul, după cum este numit de Hippocrate şi Galen, este poate cel mai apreciat tip de angajat, mai ales de către şefi, pentru faptul că are o putere de muncă foarte mare, este meticulos şi întotdeauna foarte atent în ceea ce face.

„Chiar dacă este puţin mai închis în sine decât alte tipuri de temperament, flegmaticul este foarte apreciat atât de şefi, cât şi de colegi”, spune psihologul. Din cauza tendinţei sale de a fi mai puţin comunicativ, nu reuşeşte să-şi facă foarte mult simţită prezenţa în echipă, însă rezultatele pe care le are în muncă, se văd.

Ultimul tip de temperament identificat de cei doi înţelepţi greci este melancolicul. Acest angajat este unul reponsabil, cu simţ dezvoltat al datoriei şi perseverent în ceea ce face.

Problemele pe care le poate întâmpina în carieră pot fi legate de capacitatea lui scăzută de a se adapta la situaţiile şi colectivele noi, neîncrederea în sine care-l caracterizează sau pesimismul şi anxietatea care uneori îi pot creea probleme.

De reţinut însă, mai spune psihologul, aceste tipuri de temperament nu caracterizează în totalitate o persoană, ele se pot intercala şi aşa un om poate avea trăsături specifice chiar tuturor tipurilor de temperament. Astfel se creează un echilibru.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter