Importanţa team building-ului în organizaţie

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 20 iunie 2019, 12:13

Eficienţa, efortul, grupul, barierele, îmbunătăţirea relaţiilor, atingerea obiectivelor sau rezolvarea problemelor sunt doar câteva dintre elementele definitorii pentru termenul de team building.

Chiar dacă unii angajaţi se întreabă de ce este utilă participarea lor la team building-uri din moment ce după întoarcerea de la cursuri încă mai este necesar să depună efort individual pe o perioadă mare de timp, până la apariţia rezultatelor, specialiştii în resurse umane spun că aceste tipuri de cursuri îşi fac simţită eficienţa în timp, încet dar sigur.

Sesiunile de team building se focuzează în primul rând pe individ, pe dezvoltarea lui şi pe echipă, făcând referire la comunicarea la nivel interuman.

„Prin team building-uri sunt aduse în atenţia participanţilor elemente prin care aceştia sunt îndrumaţi către principiile eficiente ale comunicării la nivel de grup şi la nivel de client. De obicei într-un team building sau într-un curs de comunicare se învaţă tehnici de comunicare care trebuiesc utilizate contextual, mecanic şi după legea imitaţiei”, spune psihologul Alexandra Ionescu.

Principiul unei astfel de sesiuni, mai spune psihologul, este faptul că din fiecare relaţionare, chiar dacă a fost una percepută negativ, individul are de învăţat ceva.

Tipuri de team building

Principalele tipuri de team building, spune psihologul, sunt cel outdoor şi cel indoor. Team buiding-ul outdoor se referă la acele activităţi desfăşurate în aer liber, precum paintball-ul, tirul cu arcul, tirul sportiv, plimbările cu ATV-ul, focul de tabără, orientarea şi traseele turistice.

De obicei, jocurile folosite sunt cu caracter practic, combinând eficient rezolvarea problemelor cu partea de distracţie şi amuzament. Prin evenimentele, jocurile şi exerciţiile organizate în aer liber, membrii echipei sunt ajutaţi să-şi depăşească zona de confort, să se autodescopere, să descopere calitaţile colegilor şi să se implice conştient în dinamica grupului din care fac parte.

Un alt tip de team building este cel indoor, desfăşurat în interiorul companiei. „În acest caz participanţii lucrează în echipă pentru a rezolva anumite probleme, astfel dezvoltându-şi abilitaţile de cooperare şi colaborare. Acest tip se aplică pentru învăţarea rolurilor în echipă, perfecţionarea comunicării, stabilirea strategiilor şi se bazează pe discuţii de grup, simulări de laborator, jocuri de afaceri, coaching de echipă şi analiză video”, spune Alexandra Ionescu.

Aceste activităţi sunt concepute pentru a oferi participanţilor combinaţia potrivită dintre învăţare, transformare şi distracţie. În cadrul programelor de team building indoor, de obicei este analizat potenţialul individual al membrilor echipei şi se încearcă integrarea în actul profesional pe care aceştia îl desfăşoară a talentului, abilitaţilor şi a creativităţii deţinute.

De asemenea, programele sunt formate dintr-o succesiune de exerciţii care pun echipa în diferite ipostaze şi situaţii în care este necesară rezolvarea diferitelor probleme, asumarea de roluri, lucrul eficient sau creşterea performanţei individuale şi organizaţionale.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter