Evită plafonarea în carieră!

De Unica.ro, pe

Dacă zilnic la serviciu faci aceleaşi şi aceleaşi lucruri, te-ai săturat, totul a devenit monotonie pentru tine şi nimic nu mai e nou, te aproprii de plafonare. Află mai jos cum s-o eviţi!

Acest fenomen din ce în ce mai des întâlnit în rândurile angajaţilor români este un concept strict personal, cu conotaţii atât în sfera vieţii profesionale, cât şi în cea personală.

Simplificând, plafonarea este fie faptul că tu ai decis să nu mai investeşti decât strictul necesar de energie pentru a te dezvolta profesional, fie ai un serviciu care nu îţi mai oferă oportunităţi de perfecţionare.

Dacă începi să te plafonezi, vei simţi asta sub o formă de insatisfacţie a muncii, de plictiseală sau prin încetarea dorinţei de (auto)perfecţionare. Faptul că lipsa entuziasmului faţă de propria activitate devine din ce în ce mai prezentă în viaţa ta, poate fi un prim semn generat de plafonare.

Într-adevăr sunt persoane care fac faţă cu succes sarcinilor şi activităţilor rutiniere, însă altele se plictisesc uşor de activităţi repetitive. În cadrul procesului de selecţie, angajatorul ar trebui să fie extrem de atent la aceste aspecte şi să evidenţieze compatibilitatea profilului angajatului cu profilul job-ului. Dacă mergi la un interviu unde observi că pe recrutori, nu-i interesează acest aspect al vieţii tale, nu accepta jobul. Nu te duce la un serviciu unde doar în prima lună înveţi lucruri noi, apoi totul merge drept.

Cele mai importante semne ale plafonării profesionale în rândul angajaţilor sunt de natură emoţională. Aici putem vorbi despre senzaţia de neîmplinire, de plictiseală, care devine din ce în ce mai frecventă şi mai intensă şi despre dispariţia senzaţiei de a fi provocat şi stimulat de munca pe care o face angajatul respectiv.

Există însă şi semne mai obiective ale plafonării, precum faptul că într-o perioadă lungă de timp, jobul tău a rămas exact acelaşi, responsabilităţile la fel iar complexitatea şi varietatea proiectelor au rămas identice. Acest semn este cu atât mai important cu cât alte persoane din jurul tău sunt promovate şi progresează ca responsabilităţi, în timp ce tu rămâi pe loc.

Ia măsuri!

Ca să reuşeşti să eviţi plafonarea, cel mai important lucru este să fii dispusă să citeşti semnele ei atunci când încep să apară şi să iei măsuri, chiar dacă uneori eşti nevoită să-ţi schimbi chiar şi locul de muncă.

O reacţie timpurie în faţa plafonării este cea mai sănătoasă. Ca să reuşeşti să nu te plafonezi profesional trebuie să ai grijă ca angajatorul tău să-ţi cunoască cu claritate nevoile, obiectivele şi ambiţiile profesionale.

Daca totuşi te confrunţi cu tendinţa de plafonare şi o percepi ca fiind rezultatul mediului de lucru, cele mai la îndemână soluţii se referă la modificarea profilului locului de muncă, fie pe orizontală (prin adăugarea unor noi sarcini similare de lucru), fie pe verticală (prin promovare).

Aceste soluţiile le poţi bineînţeles explora împreună cu managerul tău şi cu un consultant de resurse umane, unde este cazul, sau cu un consilier în carieră, dacă doreşti sprijin extern.

În cazurile de acest gen, angajaţii pot alege să părăsească actualul loc de muncă, în favoarea unuia care le oferă mai multe satisfacţii profesionale. De multe ori însă, ei preferă stabilitatea şi amână sau renunţă la aspiraţiile de desăvârşire profesională. Dacă eşti într-un caz de acest gen, nu renunţa la ceea ce-ţi doreşti să faci în carieră, nu râmâne în acelaşi post ani de zile, vei fi toată viaţa frustrată că nu ai făcut schimbarea necesară la timpul potrivit.

Proactivitatea poate ajuta

Mai poţi evita fenomenul plafonării profesionale printr-o atitudine proactivă faţă de muncă. În măsura în care vei încerca să te implici activ în procese noi, pe care nu le-ai mai experimentat, pe lângă faptul că îţi vei dezvolta competeneţele profesionale, vei preîntâmpina şi sentimentul plafonării.

Totodată, interesul faţă de noutăţile legate de domeniul profesional respectiv şi dorinţa de a fi la curent cu acestea, te pot ajuta să adaptezi modul în care îţi desfăşori activitatea.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter