Cum şi când să-ţi schimbi cariera

De Unica.ro, pe

Atunci când eşti nemulţumită de jobul tău, fie că e vorba despre probleme legate de activitatea zilnică, sau de faptul că meseria ta nu se mai caută, te poţi gândi la schimbarea carierei.

Dacă decizi acest lucru, în mod evident va fi un moment greu care presupune eforturi susţinute. „O dată ce ai investit timp, efort şi speranţe într-o direcţie profesională, reorientarea spre o altă carieră va presupune mai multe costuri decat beneficii pe termen scurt”, explică trainerul Alin Ghizăşan.

O astfel de schimbare este una dificilă, pentru că multe dintre abilităţile şi cunoştinţele dobândite anterior vor fi aproape irelevante pe viitor şi pentru că va fi necesar un nou proces de învăţare. „Mai mult, statutul profesional pe care-l ai în prezent, care are un rol important pentru stima ta de sine, va fi mult diminuat în contextul în care te orientezi spre o nouă carieră”, spune Alin.

E indicat să-ţi schimbi cariera fie atunci când simţi că ceea ce faci nu te mai reprezintă şi nu reflectă setul tău de interese sau atunci când, în mod aproape inevitabil, datorită unor conjuncturi economice cum este cea actuală, scade drastic cererea specialişti ca tine într-un anume domeniu.

Dacă doreşti să alegi un nou drum profesional trebuie, mai întâi, să-ţi autoevaluezi motivaţiile personale pentru diferite domenii. Un proces de schimbare a profesiei ar trebui să presupună, înainte de toate, o evaluare a motivaţiilor pentru diverse domenii profesionale. Dacă vei face o astfel de evaluare, îţi va fi foarte uşor să observi compatibilitatea dintre tine şi anumite domenii.

Paşi de urmat



Ca să reuşeşti să faci schimbarea dorită în carieră, trebuie mai întâi să te documentezi cât mai bine şi să afli cât mai multe lucruri despre cariera pe care vrei s-o îmbrăţişezi. 

Trebuie să cunoşti cerinţele care se solicită, să identifici care dintre ele au fost măcar parţial acoperite de fosta carieră şi să cauţi oportunităţi de dezvoltare a acelor cerinţe noi pentru tine.

Cum să te obişnuieşti



Acomodarea cu noul domeniu depinde foarte mult şi de tipul personalităţii tale. Aici ne referim la abilitatea generală de a face faţă situaţiilor noi şi schimbărilor profesionale. La fel de important este să poţi accepta noul, să accepţi că poate ceea ce înainte era valabil pentru rezolvarea unei probleme, acum poate să nu mai fie şi ceea ce cândva era o soluţie de rezolvare a unei probleme acum poate determina una.

Ca să-ţi fie mai uşor să te acomodezi cu noul job, trebuie să-ţi asumi anumite responsabilităţi care sunt cât mai similare cu cele de la vechiul loc de muncă şi să treci gradual la asumarea celorlalte responsabilităţi. La fel de important este ajutorul primit din partea managerului direct şi a colegilor cu experienţă. Dacă ai nevoie de o informaţie, nu te sfii s-o ceri, doar putem spune că eşti la început.

Momentul potrivit
 
Schimbarea carierei este o provocare mai mare în această perioadă, dar este perfect realizabilă. Mai ales că acum mulţi oameni rămân fără loc de muncă, este o oportunitate foarte bună să încerci un alt domeniu în care ţi-ar plăcea să lucrezi. Dacă totuşi ţi-e teamă s-o iei de la zero în această perioadă şi amâni momentul, este recomandat să foloseşti acest timp pentru a-ţi pregăti terenul. Trebuie să cunoşti oameni din domeniu, să-ţi lărgeşti reţeaua profesională, să te familiarizezi cu domeniul respectiv şi să începi să-ţi dezvolţi competenţele specifice acestuia.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter