Cum să aflii dacă un coleg te sapă

De Unica.ro, pe

O vorbă spunea „nu poţi mulţumi pe toată lumea”. Cum în toate firmele există oameni care te plac mai mult sau mai puţin, apar situaţii în care un coleg de birou încearcă să te sape.

Cu atât mai mult acum când, criza de pe piaţa muncii accentuează foarte mult acest comportament între colegii de serviciu, aşa că fii cu ochii-n patru.

În demersurile tale de a-i descoperi pe aceia care îţi pun beţe-n roate, primul lucru important este să fii atentă la ce se întâmplă cu adevărat în jurul tău, încearcă să priveşti lucrurile mai profund.

„Semnalele la care trebuie să fii atentă sunt de trei feluri: cele care au de-a face cu comportamentul oamenilor, cele care au de-a face cu circulaţia informaţiilor în organizaţie şi cele care au legătură cu vocabularul folosit”, spune consultantul senior la compania de consultanţă M27 BusinessMachine, Clement Dan.

În relaţia cu oamenii din  jur, în istoria pe care o ai cu ei constaţi că fiecare om are un anumit tip de vocabular. Spre exemplu: colegul de birou Georgel este tot timpul arţăgos cu tine, şeful direct este foarte atent la cuvinte, iar şeful şefului este tipul mitocan care dă cu pumnul în masă.

În cazul în care atitudinea lor faţă de tine se schimbă brusc în bine, acest lucru ar trebui să-ţi dea de gândit şi ar fi de preferat să aflii mai multe detalii despre aspect.

Comunicarea contează

În relaţia cu colegii de birou şi în felul în care colaboraţi profesional, foarte importantă este comunicarea. Asigură o bună comunicare, cere feedback şi formează-ţi o obişnuintă din a cere păreri pe produs, pe comportament, întreabă colegii, şefii şi interlocutorii cum te-ai descurcat, ce ai greşit şi ce ai făcut bine.

În comunicare există o regulă care spune că 7% din informaţii sunt transmise prin limbaj verbal, 55% prin limbaj nonverbal şi 38% prin limbaj paraverbal adică ritmul, tonalitatea şi tonul vocii. În  general oamenii sunt foarte atenţi la limbajul verbal şi au o oarecare „perdea” când îşi exprimă ideile, însă nu pot avea aceeaşi „perdea” şi în ceea ce priveşte limbajul nonverbal.

Acest tip de limbaj este cel mai „grăitor”, iar decodificarea lui se face pe context separat. Degeaba un coleg spune: „ce bine îmi pare că te-ai întors la serviciu”, dacă stă cu mâinile încrucişate şi o spune pe un ton ironic.

Gesturile „vorbesc”

Prin acest tip de comunicare oamenii pot decodifica cel mai bine dacă o persoană îţi ascunde ceva.

Când un coleg nu îţi spune ceva se observă din atitudine, din gesturi cum ar fi evitarea contactului vizuale sau afişarea unui zâmbet fals.

Toate acestea sunt indicii care îţi transmit că este posibil ca persoana să aibă ceva împotriva ta şi o arată prin felul în care se comportă.

Atunci când faci o corelaţie între acele indicii nonverbale poţi descoperi că eşti aproape să pici în „groapăl”.

Oricum, nu se ştie niciodată pentru că „săpatul”

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter