Consilierul în carieră te îndrumă ca la carte!

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 26 mai 2020, 14:22

Dacă eşti la început de carieră, vrei o imagine clară a ceea ce ţi se potriveşte sau ai experienţă şi doreşti o reconversie profesională, apelează la un consilier în carieră!

Un astfel de specialist, poate avea un rol de mediator în viaţa ta profesională. El te ajută să îţi identifici punctele forte, dar şi pe cele slabe. Te ajută să-ţi reformulezi sistemul de valori, să conştientizezi capacităţile şi să îţi stabileşti ferm scopurile pe care vrei să le urmezi.

Cu alte cuvinte, consilierul de carieră este acea persoană care, pornind de la o analiză obiectivă a competentelor  tale, te ajută să-ţi pui în ordine ideile privind cariera, să-ţi conştientizezi resursele, calităţile, abilităţile, deprinderile, să cunoşti cerinţele pieţei de muncă şi să îţi dobândeşti autonomia şi încrederea în tine.

El e cel care, pe baza unor întrebări destinate analizei profesionale, te ajută să-ţi identifici calităţile necesare pentru o anumită direcţie profesională, fie că vrei să-ţi schimbi funcţia sau poate chiar domeniul, ca apoi să le raportezi la informaţiile despre carieră.

„Principalul său rol este să asiste o persoană, prin metode profesioniste, să-şi atingă obiectivele legate de alegerea, angajarea sau avansarea în carieră”, spune Andrei Bezeanu, consultant în carieră.

Avantaje apelării la un astfel de specialist

O conditie de bază a reuşitei profesionale este sa fii încă de la început pregătită pentru viitor, hotărâtă, flexibilă şi în acelaşi timp adaptabilă la numeroasele schimbări sociale şi personale care intervin pe traseul tău profesional.

Principalele avantaje ale consilierii profesionale sunt furnizarea de informaţii esenţiale cu privire la posibilităţile de dezvoltare şi dinamica pieţei de muncă, salarii, conştientizarea calităţilor, abilităţilor şi cunoştinţelor necesare noului drum ales şi  adecvarea nevoilor personale la cerinţele necesare definirii scopurilor propuse atât în viaţa privată, cât şi în carieră.

Un alt avantaj constă în primirea unui feedback obiectiv asupra punctelor forte şi a nevoilor de dezvoltare, a îndrumării privind întocmirea unui CV profesionist şi a creşterii moralului.

Cât de solicitaţi sunt

Dacă până nu demult românii au fost mai rezervati în privinţa apelării la astfel de specialişti, punând la îndoială capacitatea lor de a ajuta în mod real şi de a-şi justifica costul, în momentul de faţă la serviciile consilierilor în carieră apelează tot mai mulţi oameni pentru a le cere diferite sfaturi.

Contextul economic actual determină românii să fie mai conştienţi că este necesar să ia decizii responsabile atunci când vine vorba despre viaţa lor profesională.

Cine apelează la ei

Clienţii consilierilor în carieră sunt atât persoane tineri, neexperimentaţi, cât şi persoane care au deja câţiva ani de muncă în spate. Tinerii apelează la consilieri pentru că sunt la început de drum şi îşi doresc o imagine clară a ceea ce li se potriveşte în carieră. Persoanele cu experienţă doresc o reconversie profesională, sau o imagine obiectivă a punctelor forte şi nevoilor de dezvoltare.

Dacă ar fi să întocmim un portret robot al clientului, consultantul în carieră, Andrei Bezeanu spune că acesta are vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani, include femeiele în proporţie de 65% faţă de bărbaţi 35% şi are studii superioare în desfăşurare sau încheiate.

Cât costă

O şedinţă de consiliere în carieră poate costa de la 20 la 200 de euro şi durează între 45 de minute şi două ore, informează Andrei Bezeanu. Costul exact depinde în special de expertiza şi brand-ul consilierului, precum şi de obiectivele pe care şi le propune clientul.

Însă, aceste servicii pot fi şi gratuite, în special în instituţiile şi reţelele publice de profil. Dacă doreşti să apelezi la astfel de servicii o poţi face fie prin recomandare, fie prin căutarea centrelor de consiliere profesională.


Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter