Ce carieră îmi aleg?

De Unica.ro, pe

Pentru toţii adolescenţii momentele absolvirii liceului şi admiterii la facultate sunt unele dintre cele mai importante din viaţă. Decizia luată atunci influenţează întreg viitorul profesional.
Orice tânăr trebuie să conştientizeze faptul că „înainte de toate trebuie să fie sigur că ceea ce vrea să facă în viaţă corespunde înzestrărilor sale, posibilităţilor de a asimila anumite cunoştinţe, dar mai ales să realizeze faptul că după cinci ani, va suporta toate rigorile meseriei pe care vrea s-o îmbrăţişeze”, consideră business coach-ul Mihai Răzvan.

Dacă eşti în acest stadiu al vieţii tale, înainte de a-ţi alege facultatea, este de preferat să te gândeşti că după absolvire cel mai probabil vei petrece 30 – 40 de ani muncind în acel domeniu.

În cazul în care nu eşti decisă ce carieră vrei să urmezi, poţi merge la câteva cursuri de la facultăţile aflate între preferinţele tale, să discuţi cu studenţii, profesorii şi să te interesezi cum este piaţa muncii pe acel domeniu de activitate.

„Cel mai important este ca înainte să optezi pentru o anumită facultate să încerci să găseşti acel domeniu în care ţi-ar placea să lucrezi. Odată ce-ai identificat domeniul, pasul doi este să aleagi facultatea, corelând totul cu opţiunea profesională”, sfătuieşte Mihai Răzvan.

Atenţie mare la sfaturile părinţilor

Se spune că în alegerea carierei, cel mai important este să iei în considerare sfaturile primite din partea părinţilor pentru că ei cunosc toate datele intelectuale, psihologice şi deşi există tendinţa unora de a-şi sfătui copii să îmbrăţişeze o carieră bănoasă fără să ţină seama de aptitudinile şi de dorinţele lor nu pot fi înlăturaţi din acestă opţiune.

Greşit, spun consultanţii în carieră care atenţionează că aceste sfaturi trebuie luate cu câte o ligurinţă de sare pentru că multe dintre ele se bazează pe nişte pareri distorsionate sau învechite despre carieră.

„Mulţi părinţi au în spate concepţia că munca este doar o cale de a-ţi asigura un venit şi nu neapărat trebui să-ţi şi placă, ceea ce este destul de primitiv”, adaugă consultantul în carieră Adrian Dumitru.

Aptitudinile contează!

Consultanţii în carieră mai cred că în luarea deciziei finale cele mai importante sunt aptitudinile pe care le ai.  Din păcate însă, mulţi tineri nu aleg domeniile de activitate în funcţie de aptitudinile şi deschiderea avută pentru ele, ci din prisma veniturilor pe care le pot obţine.

În momentul de faţă la noi în ţară situaţia financiară a devenit o adevărată religie şi este greu de crezut că un tânăr va gândi „nu mă voi orienta spre o carieră extraordinar de bănoasă ci spre una care să-mi ofere satisfacţie personală. Banii nu contează!”.

Atenţie mare însă, meseriile bănoase pot aduce şi efecte negative. Se pot naşte distorsiuni, neplăceri sau remuşcări pentru că tânărul nu a ales ceea ce i-ar fi plăcut, ar fi făcut din inimă şi a ales o carieră bănoasă.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter