Bugetul tău: Cum să câştigi bani în vacanţă în timp ce te şi distrezi

De Diana Zagrean, pe

Mereu te-ai întrebat cum poţi să mai faci un ban pe timpul verii, dar nu ştiai de unde să începi şi ce posturi sezoniere sunt disponibile? Iată câteva idei despre cum să faci bani în vacanţă.
Dacă aveai impresia ca munca în vacanţă e mai degrabă o corvoadă şi că tot ce faci are ca scop unic banii pentru concediul de Crăciun, ei bine ar trebui să vezi şi altă faţă a joburilor sezoniere. Multe dintre slujbele temporare pot însemna începutul unei noi cariere, experienţă în plus pe CV, dar câteodată, ele înseamnă şi oameni noi şi simpatici şi chiar distracţie. Iată câteva exemple.
Flyere/Sampling
Ce se cere? Seriozitate şi responsabilitate în activitatea prestată, studii medii, câteva ore pe zi, în funcţie de disponibilitate.
Cât se plăteşte? În majoritatea joburilor de împărţit flyere sau sampling în supermarketuri, terase, etc, salariile sunt stabilite la ora de muncă şi pot ajunge, în anumite situaţii până la 30-50 lei pe oră.
De ce e şi distractiv? Pentru că echipele sunt formate din oameni tineri, pentru că nu necesită un efort intelectual mare şi nici oboseala nu este notabilă (mai puţin pentru cei care urăsc statul în picioare). Nu în ultimul rând, multe din joburile de genul acesta presupun şi ţinute haioase, costume de mascote, etc.
Artist nonconformist
Ce se cere? Suflet de artist, un set de cerneală semipermanentă şi unelte pentru tatuaje temporare, brăţări handmade, cercei şi pandantive pictate sau chiar o cutie de teluri de bucătărie, nişte vopsea acrilică nontoxică şi un bilet cu destinaţia Marea Neagră. Dacă nu ai încercat până acum să îţi valorifici talentele ascunse şi nu ai prieteni sus-puşi la galeriile de artă din oraş, ai putea încerca această variantă.
Bugetul tău: Cum să câştigi bani în vacanţă în timp ce te şi distrezi
Cât se plăteşte? Totul depinde de talent, marfa vândută şi locaţia aleasă. Dacă ştii să faci tatuaje cu fluturaşi şi mânuieşti bine pensula, poţi să faci bani frumoşi în staţiunile mai trendy. Dacă, în schimb, porţi fuste largi şi ai sfori colorate în păr, iar marfa ta cea mai de preţ sunt bijuteriile handmade din scoici, o să ai mai mult succes în Vama Veche.
De ce este şi distractiv? Pentru că munca propriu zisă o făceai oricum de plăcere, fiind un hobby valorificat corect. Pentru că, în loc să lucrezi într-un birou cu aer condiţionat, te desfăşori în voie pe plaje pline de oameni, în plină briză a mării. Şi poţi să-ţi iei pauza de masă oricând.
Job la terase
Ce se cere? Seriozitate, amabilitate şi rezistenţă la alergătură, mai ales dacă alegi un job de ospătăriţă, la o terasă din centru. Trebuie să ştii să zâmbeşti chiar dacă ai o zi proastă şi să fii promptă în servirea clienţilor, ca să poţi obţine bacşişuri grase.

Cât se plăteşte? Salariile depind de locaţie, din nou, dar nu sutn extrem de mari şi orarul e aproximativ asemănător cu al unui job full time normal. Un salariu mediu ca ospătăriţă, gestionar marfă sau bucătar nu trece de 800-1.000 lei pe lună, dar bacşişurile rotunjesc considerabil suma.
De ce este şi distractiv? Pentru că ai ocazia să cunoşti tot felul de oameni, pentru că unii clienţi fac lucruri neobişnuite şi memorable, pe care le poţi bârfi în voie cu colegii. Pentru că nu există un flux continuu de muncă, în ciuda programului de 8 sau 12 ore. Cele mai aglomerate momente, de seara, alternează cu orele în care este linişte şi pace, când clienţii sunt încă la birou.
Bugetul tău: Cum să câştigi bani în vacanţă în timp ce te şi distrezi
Job pe vapor
Ce se cere? Limbi străine, cu cât mai multe, cu atât mai bine, eventualele calificări de barman, ospătar, dealer de cazinou sau, de ce nu, chef sau sous chef, paşaport. Dacă nu ai niciun fel de pregătire, nu sunt probleme, majoritatea companiilor care activează la noi în ţară oferă şi training.
Cât se plăteşte? Salariile în acest domeniu sunt destul de bune şi variază mult în funcţie de job. Ospătarii şi dealerii primesc şi bacşişuri, în timp ce bucătarii sau cameristele nu. Sumele primite pentru circa 8-10 ore de muncă pe zi sunt în jur de 750-2.500 euro, iar bacşişurile adaugă încă 200-500 euro lunar acestor sume.

De ce este şi distractiv? Pentru că, pe lângă vizitarea mai multor destinaţii de vis şi, uneori, accesul la piscinele şi concertele care au loc pe vasele de croazieră, angajaţii au mesele incluse şi se pot bucura de compania unor colegi din diverse colţuri ale lumii. Pentru că ai ocazia să înveţi limbi străine de la colegi şi să îţi faci prieteni noi în toată lumea.
Foto:Hepta
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter