Sporturile de iarnă și tensiunea arterială

Ultimul update Marți, 17 ianuarie 2023, 09:19

A venit iarna și, odată cu ea, vine și sezonul sporturilor de iarnă. Pentru persoanele cu probleme cardiace, sporturile de iarnă pot fi foarte benefice. Activitățile sportive, cum ar fi schiatul, snowboardingul sau patinajul, pot ajuta la menținerea unei greutăți normale și a unui nivel scăzut al tensiunii arteriale. Bineînțeles, dacă știți că aveți probleme cu tensiunea, este bine să o monitorizați și supravegheați atent. 

Mișcarea = sănătate

Sporturile de iarnă implică multă mișcare. Numeroase studii au arătat că activitățile sportive scad tensiunea arterială, contribuind la menținerea inimii și a vaselor de sânge în bună formă. Acest lucru, la rândul său, reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Dacă aveți tensiune arterială ridicată, medicul vă va recomanda probabil să încercați să fiți mai activi, iar sporturile de iarnă în această perioadă a anului sunt soluția perfectă. 

Schiatul, patinajul și snowboardingul au și numeroase alte beneficii. Mișcarea întărește oasele și îmbunătățește echilibrul, iar în timp ce schiați/faceți snowboarding, puteți arde între 280 și 450 de calorii pe oră. Un alt detaliu pozitiv este faptul că abilitățile de bază pentru aceste sporturi sunt relativ ușor de învățat. În plus, sporturile de iarnă vă mențin mușchii și articulațiile în formă, ceea ce vă poate ajuta să rămâneți activi și independenți până la o vârstă înaintată. De asemenea, sporturile de iarnă vă pot energiza și vă pot îmbunătăți starea de spirit prin eliberarea de endorfine, serotonină și dopamină – hormonii care vă fac să vă simțiți fericiți.

Schiul și snowboardingul sunt deosebit de solicitante pentru mușchi. De aceea, trebuie să vă încălziți bine înainte de a schia pentru a evita riscul de accidentare. Exercițiile aerobice pot fi de mare ajutor în acest sens. Acestea vă întăresc inima și vă mențin tensiunea arterială în limitele normale de 120/80 mmHg. Alte activități de încălzire sau de pregătire înainte de sezonul sporturilor de iarnă sunt joggingul, săritul coardei, plimbările în natură, mersul pe bicicletă. Desfășurați o activitate fizică moderată, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi, cel puțin 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână. Dacă nu aveți suficient timp, o activitate intensă, cum ar fi joggingul, are aceleași beneficii timp de 20 de minute, timp de 3 zile pe săptămână.

Aerul curat de munte

Timpul petrecut la altitudini ridicate are impact în formarea de noi celule sanguine, ceea ce îmbunătățește capacitatea sângelui de a transporta oxigen. Aerul de munte are adesea un efect pozitiv, în special pentru astmatici, deoarece este mult mai curat decât aerul din oraș.

Cu toate acestea, nu uitați că supraîncărcarea, chiar și în natură, poate fi periculoasă. Cele mai multe accidente și răniri sunt cauzate de neglijența la schi. Mai ales la sfârșitul după-amiezii, când entuziaștii sporturilor de iarnă obosesc, iar capacitatea lor de atenție scade. Pentru a evita acest lucru, trebuie făcute pauze regulate, în special după o coborâre lungă. De asemenea, se recomandă să o luați încet în primele zile. Timpul petrecut pe pistă nu trebuie să fie prea lung, mai ales la început. 

Sunt sporturile de iarnă sigure pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată?

În general, acest tip de sport este relativ sigur. Chiar dacă aveți tensiune arterială ridicată, ar trebui să puteți fi activi și să practicați sporturi de iarnă. Este posibil ca activitatea fizică să provoace o scurtă creștere a tensiunii arteriale, dar pentru majoritatea oamenilor acest lucru nu reprezintă un motiv de îngrijorare deoarece, atunci când încetați activitatea, tensiunea va reveni rapid la normal. Pentru a fi siguri, este întotdeauna o idee bună să vă consultați medicul și să vă ascultați propriul organism. 

Este important să vă monitorizați tensiunea arterială. Cel mai ușor o puteți face cu ajutorul unui tensiometru. Deoarece hipertensiunea arterială este extrem de răspândită și este, de asemenea, un factor de risc major pentru dezvoltarea aritmiei, tensiometrul pe care îl alegeți ar trebui să fie echipat cu o funcție de detectare a pulsului aritmic. În câteva minute, în timp ce vă verificați sângele, dispozitivul vă va măsura și ritmul cardiac.

Sporturile de iarnă și tensiunea arterială

SENDO Advance 3 este un tensiometru digital de braț validat clinic de Societatea Europeană de Hipertensiune, care are o funcție specială HIRA datorită căreia poate detecta şi analiza gradul de risc al aritmiilor. Dispozitivul analizează fiecare bătaie aritmică a inimii și, după ce în memorie s-au acumulat șapte astfel de înregistrări, tehnologia HIRA determină gradul de risc al aritmiei.

Dacă detectați abateri ale ritmului cardiac, adresați-vă medicului dumneavoastră. Tipul de tratament pe care îl veți putea primi va depinde şi de tipul de aritmie pe care îl aveți.

Temperaturi scăzute și tensiune arterială ridicată

Activitățile sportive în sezonul de iarnă implică, de obicei, vizitarea patinoarelor și a pârtiilor de schi. Temperaturile din aceste locuri sunt scăzute, iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra nivelului tensiunii arteriale. În timpul iernii, tensiunea arterială ridicată poate afecta aproape pe oricine. Acest lucru se datorează faptului că, iarna, temperaturile scăzute determină contracția pielii pentru a controla temperatura corpului. Acest lucru provoacă presiune asupra vaselor de sânge și duce la o îngustare temporară, cunoscută sub numele de vasoconstricție. Acest lucru face ca sângele să curgă prin spațiul îngust cu o viteză mai mare și forțează inima să îl pompeze mai tare, ceea ce duce la hipertensiune arterială. 

Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la creșteri ale tensiunii arteriale în timpul iernii, mai ales din cauza modificărilor structurale ale arterelor și în special din cauza rigidității arterelor mari. Se știe din diverse studii că o creștere a tensiunii arteriale este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Sporturile de iarnă și tensiunea arterială

Cum să evitați efectele negative ale vremii reci?

Temperaturile scăzute nu trebuie să vă descurajeze să ieșiți pe pârtia de schi sau la patinoar. Tensiunea arterială poate fi controlată cu ajutorul unor măsuri preventive precum grija față de temperatura corpului. Acest lucru înseamnă să vă pregătiți cu echipamentul potrivit. Deoarece efortul fizic depus pe pârtie este ridicat, de obicei schiorii nu se îmbracă suficient de gros. Aceasta este o greșeală, deoarece temperaturile exterioare scăzute și pauzele frecvente în timpul cărora nu numai că vă recuperați, dar vă și reîmprospătați, pot duce rapid la consecințe negative, inclusiv la hipotermie.

În ceea ce privește îmbrăcămintea pentru sporturile de iarnă, experții recomandă să ne îmbrăcăm în „straturi” de haine: hainele speciale de schi, lenjerie de corp termică, tricouri din fibre naturale, respirabile, straturi exterioare impermeabile. De asemenea, este important să evitați să purtați haine prea strâmte, deoarece acest lucru poate reduce circulația sângelui și poate crește și mai mult tensiunea arterială. Acest lucru este valabil și pentru încălțăminte. Cu echipamentul potrivit, veți preveni efectele negative ale temperaturilor scăzute. 

Și alimentația este o parte importantă: evitați alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi brânza, carnea prăjită și carnea grasă. Consumați mai multe fructe, legume și cereale integrale. Acestea ajută la menținerea unei greutăți normale și reduc presiunea asupra vaselor de sânge, mai ales în zilele reci.
Sporturile de iarnă vă întăresc, fără îndoială, circulația și inima și sunt bune pentru corp și minte. Mișcarea în aerul proaspăt al iernii este un adevărat răsfăț pentru mulți, iar senzația de zăpadă sub picioare și climatul liniștitor de la munte sunt o sursă de relaxare pură. Cu toate acestea, nu uitați să vă luați măsurile necesare pentru a vă proteja de vremea rece. Pregătiți-vă cu echipamentul potrivit și nu uitați să vă supravegheați nivelul tensiunii arteriale chiar și în timpul vacanței de iarnă. Cu SENDO Advance 3 acest lucru este mai ușor ca niciodată, doar printr-o simplă apăsare a unui buton!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter