Trei ponturi de inteligență financiară de la Flavia Andrei, antreprenoare: fă-ți un plan cu obiective clare, învață tendințele, investește

Ultimul update Joi, 11 mai 2023, 15:26

Cele trei sfaturi au fost sumarizate de tânăra antreprenoare Flavia Andrei, în vârstă de 32 de ani, după un diagnostic financiar gratuit, completat cu mai multe tipuri de expertiză, într-o sesiune extinsă de smart financial coaching la BCR.

Principalele concluzii ale Flaviei Andrei:

1. Fă-ți un plan de acțiune, cu obiective clar definite.

2. Învață continuu despre tendințe și psihologia clienților.

3. Economisește și învață cum să investești. Investițiile pot începe cu sume mici.

Sfaturile pe care tânăra de 32 de ani le-a primit de la specialiști – sociologi, psihologi și experți în educație financiară – le poate aplica atât pe plan personal, dar mai ales în zona de business. Lecțiile pe care le-a învățat la atelierul BCR au determinat-o, spune ea, să fie mai atentă și mai calculată cu bugetul ei, astfel încât să poată investi, dar să poată face și economii, în același timp.

Flavia Andrei le recomandă femeilor din România să investească în primul rând în ele, pentru evoluția lor personală, profesională și mentală și să creadă întotdeauna în dorințele și obiectivele lor. Banii vin și pleacă, important e ce faci cu ei în acest timp, crede antreprenoarea, care consideră că există un fel de ciclu: produci bani, îi organizezi cu atenție, economisești, investești o parte dintre economii în tine, iar obiectivele pe care ți le setezi vor crește împreună cu tine.

Trei ponturi de inteligență financiară de la Flavia Andrei, antreprenoare: fă-ți un plan cu obiective clare, învață tendințele, investește

Nu a economisit niciodată

Flavia Andrei are 32 de ani și este consultant în branding și social media și trainer de dezvoltare personală. Deține o afacere online, Cocochard, în care realizează jurnale de călătorii din hârtie de nucă de cocos și de bumbac și oferă cursuri online de dezvoltare personală.

A simțit mereu nevoia să fie mai organizată atât din punct de vedere al cheltuirii banilor, cât și în programul său personal și în stabilirea priorităților. Cu toate astea, Flavia Andrei nu a reușit niciodată să facă economii pe o perioadă mai lungă de timp. Dacă punea bani deoparte, nu rămâneau acolo prea mult, erau repede cheltuiți pe lucruri personale sau pentru ceva din planul profesional. Nu a avut un obicei de a-și monitoriza cheltuielile, ori de a economisi constant sau de a investi.

Un studiu făcut de BCR arată că mai puțin de jumătate dintre femei economisesc, punând deoparte lunar sume între 100 de lei și 500 de lei. 44% dintre femei își „pun bine” banii cash, acasă, iar 20% dintre participantele la studiu au spus că își investesc economiile într-un fond de pensie sau o asigurare de viață.

La polul opus, 25% dintre ele nu economisesc și nu investesc. 

Frica de riscuri este constantă printre femeile antreprenoare

Lipsa de educație financiară a fost și ea un factor care a adus-o în acest punct, crede Flavia Andrei. Deși părinții au încercat să o învețe să economisească, ea nu a luat acest lucru în calcul în viața de adult. Și societatea a influențat-o, crede ea.

Flavia se confruntă și cu o frică de împrumuturi bancare, o teamă pe care o are de ceva timp și pe care a încercat să o diminueze în ultima perioadă. Când și-a deschis prima afacere, din Craiova, a pornit la drum fără niciun ban pus deoparte, dar dornică să fie antreprenor și să fie independentă. Nici atunci nu a apelat la un împrumut bancar, ci a preferat să ceară ajutorul prietenilor, familiei sau cunoștințelor.

Inflația și scumpirile din ultimul an au avut o influență puternică asupra finanțelor personale în rândul femeilor: 41% dintre femei afirmă că au resimțit aceste efecte economice, iar 62% dintre ele economisesc sau investesc în prezent mai puțin comparativ cu ultimii trei-patru ani, conform unui studiu BCR.

De altfel, în general, femeile antreprenoare se confruntă cu mai multe probleme și dificultăți decât bărbații. Datele din 2022 ale raportului global de antreprenoriat arată că femeile reprezintă, la nivel mondial, unul din trei antreprenori. Deși au la fel de mult potențial ca bărbații să aibă succes în afaceri, antreprenoarele se confruntă deseori cu stereotipuri de gen, nu sunt luate în serios și nu primesc, de cele mai multe ori susținere, ceea ce le descurajează și le determină să nu-și asume riscuri.

Ce a învățat Flavia Andrei?

După experiența de Smart Financial Coaching de la BCR, Flavia Andrei și-a setat ca scop să câștige mai mulți bani și să învețe să-i organizeze mai bine pe cei pe care îi are. A ajuns la concluzia că, dacă te dezvolți personal, te dezvolți și profesional, pentru că cele două merg mână în mână.

A început deja să lucreze la un plan de acțiuni pentru a reveni la rutina bună pe care o avea înainte, punând accent, de data asta, pe rutina personală sănătoasă și pe o mai multă documentare pe zona de business.

Trei ponturi de inteligență financiară de la Flavia Andrei, antreprenoare: fă-ți un plan cu obiective clare, învață tendințele, investește

De la Nansi Lungu, psiholog și analist comportamental, unul dintre specialiștii care au ținut sesiunea de la BCR, Flavia a învățat cât de importantă este psihologia clientului. Astfel, Flavia și-a pus pe listă să facă mai mult research pe zona de psihologie a clientului. Mihai Zânt, coach de carieră, a convins-o să se uite la convingerile ei limitative și să le depășească din punct de vedere financiar și personal. De asemenea, lucrează pe zona de autosabotaj să diminueze efectele lui și să păstreze o viziune deschisă asupra posibilităților de a ieși din zona de confort.

Nu trebuie să ai mulți bani ca să poți economisi

Un jurnal financiar, în care să monitorizezi lunar veniturile și cheltuielile, nu trebuie să lipsească de pe birou, și-a dat seama Flavia. Nu a folosit niciodată unul într-un astfel de scop înainte de participarea la sesiunea BCR.

Vrea să experimenteze cu jurnalul financiar pentru următoarea sa investiție: un telefon mai bun. Urmărește să vadă cum poate reorganizarea cheltuielilor ei să o ajute să facă această investiție fără a-i afecta bugetul lunar, apoi să transforme journalingul financiar într-un obicei și să-l integreze în viața ei de zi cu zi.

Poate cel mai important lucru de care Flavia și-a dat seama este că nu trebuie să ai un venit consistent ca să poți pune bani deoparte, așa cum credea. Ci e suficient să începi cu pași mici, sume mici. A mărturisit că avea nevoie de energie și motivație în această direcție, iar contactul cu experții a ajutat-o să realizeze că bunăstarea financiară se poate realiza simplu, printr-o mai bună organizare a finanțelor și bugetului ei.

De cele mai multe ori, când ne gândim la finanțele noastre și la cum economisim, ne întrebăm cum fac cei din jurul nostru. Un sondaj BCR arată că majoritatea femeilor cer sfaturi financiare de la familie și prieteni în proporție de 49%, 37% se documentează singure pe internet sau Social Media și doar 27% poartă această discuție cu un expert în finanțe.

BCR încurajează dialogul financiar, în locul celui comercial, și deschide discuții simple și sincere despre bani cu românii. Românii pot beneficia de un diagnostic financiar gratuit în orice sucursală BCR, iar Cu ajutorul unei platforme speciale, unice în România, care folosește date și soluții avansate de analiză, experții băncii le pot arăta cum să-și planifice obiectivele de viață și cum să dețină controlul banilor pentru a obține bunăstare pe termen lung.

Privind în urmă, Flavia Andrei realizează că a avut o oarecare inconștiență financiară. În momentul în care a început să câștige bani, și-a dorit să-și satisfacă nevoile și dorințele și să trăiască clipa, și nu s-a mai gândit la viitor.

Dar asta se rezolvă cu atenție.

„Poți să investești cu pași mici și pașii mici se aplică și la economii”, concluzionează antreprenoarea.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter