Placenta, cinci lucruri pe care probabil nu le știai. Ȋți poate ajuta puiul și după naștere.

Ultimul update Marți, 09 august 2022, 13:19

Placenta este un organ care se dezvoltă în uter încă din săptămâna a 2-a de sarcină și este vital pentru dezvoltarea și creșterea armonioasă a embrionului și fătului. Însă, e bine de știut că placenta poate fi extrem de valoroasă și după naștere.  

Iată cinci informații despre placenta umană, care cu siguranță sunt de folos pentru orice viitoare mămică.  

  1. Ce roluri are placenta, în timpul sarcinii

Principalul rol al placentei e să mențină bebelușul în viață și sănătos, în timpul sarcinii. Cum face asta? Hrănindu-l cu oxigen, glucoză și substanțe nutritive. De asemenea, placenta poate filtra deșeurile dăunătoare și dioxidul de carbon din sângele bebelușului. Placenta acționează ca plămânii, rinichii și ficatul bebelușului până la naștere. Pe măsură ce se apropie data nașterii, placenta transmite anticorpi copilului pentru a-i forma imunitatea.

Placenta produce și câțiva hormoni importanți, cum ar fi lactogenul, estrogenul și progesteronul în timpul sarcinii. Acești hormoni de sarcină sunt benefici atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. 

  1. Ce se întâmplă cu placenta după naștere

Placenta este considerată deșeu biologic, fiind aruncată după naștere. Cu toate acestea, în câteva țări din lume, gravidele pot opta pentru recoltarea și depozitarea țesutul placentar într-o bancă de celule stem. 

Prin recoltarea și stocarea placentei împreună cu sângele ombilical și țesutul de cordon ombilical, copilul va avea depozitată cea mai complexă varietate de celule stem care poate fi obținută la naștere, având astfel o gamă vastă de utilizări în tratamentul diferitelor afecțiuni. Celulele din placentă sunt utilizate în terapii celulare, tratamente regenerative pentru țesuturi și organe afectate, bioinginerie tisulară. În urma procesării se obțin numeroase unități stocate ca sursă de diferite tipuri de celule, ceea ce permite utilizări multiple.

”Atâta timp cât vor fi menținute la o temperatură constantă, de aproximativ minus 180 de grade Celsius, celulele nu ȋși vor pierde proprietățile și vor aștepta în starea de criogenare și zeci de ani pentru a ne salva viața”, a explicat Dr. Lavinia Tarba, medic șef laboratoare Cord Blood Center România. 

  1. Întreaga placentă este o sursă valoroasă de diferite tipuri de celule stem

Sângele de la nivelul placentei conține celule stem hematopoietice care au indicație standard de tratament în cazul a zeci de boli grave. În plus, aceste celule sunt utilizate și în domeniul medicinei regenerative. Prin recoltarea la naștere a acestui sânge de la nivelul placentei, împreună cu recoltarea sângelui de cordon ombilical se obține o cantitate suficientă de celule stem hematopoietice care să permită utilizări multiple. 

Întregul țesut placentar este o sursă de celule stem hematopoietice, mezenchimale, trofoblastice și epiteliale. Studiile medicale aflate în derulare se concentrează pe potențialul terapeutic al acestor celule în domeniul medicinei regenerative, pentru a trata afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson și unele tipuri de cancer sau ca posibil tratament pentru diabet.

  1. Unele femei aleg să mănânce placenta, după naștere

Unele femei, mai ales în SUA, cred că consumul sau ingerarea placentei după naștere oferă beneficii pentru sănătate. Placenta poate fi gătită sau încapsulată și înghițită ca o pastilă. Nu există însă studii care să confirme că acest consum al placentei oferă beneficii pentru sănătate. Mai mult decât atât, placenta nu este sterilă. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite a raportat un caz de septicemie neonatală legată de ingerarea de către mamă a placentei încapsulate care a fost contaminată cu bacteria Streptococcus B12.

  1. Ce semnificații spirituale are placenta

Anumite culturi consideră chiar că placenta are semnificații aparte, iar rolul său trebuie onorat. De exemplu, în Bali, placenta era numită “Ari-Ari” și era considerată corpul fizic al îngerului păzitor al copilului și că spiritul îngerului va rămâne împreună cu copilul pe viață. Placenta era învelită într-o cârpă și plasată în interiorul unei nuci de cocos pentru a fi îngropată. De asemenea, islandezii au numit placenta „fylgia” bebelușului, care literal înseamnă „înger păzitor”. În folclorul islandez, placenta trebuie să fie îngropată sub podeaua casei, pentru ca mama să calce pe ea când se dă jos din pat.

În cultura Hmong din China de sud-vest, placenta era îngropată cu mare grijă și cu un ritual acasă, pentru că se considera că era o mantie spirituală pe care copilul o purta pentru a veni pe lume. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter