Există o legătură între diabet și tensiunea arterială?

Ultimul update Joi, 02 februarie 2023, 09:48

Două din trei persoane care trăiesc cu diabet zaharat afirmă că suferă de tensiune arterială ridicată (hipertensiune). Există o legătură puternică între cele două afecțiuni. Nu numai că au factori de risc și cauze comune, dar diabetul poate complica și mai mult problemele de sănătate existente. 

Pentru a evita consecințele negative ale „bolii zahărului”, așa cum este adesea numit diabetul, este bine să știm care sunt factorii de risc ai bolii și cum să avem grijă de noi înșine. Bineînțeles, este important să acordați atenție și momentului în care trebuie să vă măsurați tensiunea arterială pentru a evita afecțiunile care pun în pericol viața.

Ce este diabetul?

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie. Organismul descompune cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumați în zahăr (glucoză) și îl eliberează în fluxul sanguin. Atunci când glicemia crește, pancreasul primește un semnal de eliberare a insulinei. Insulina acționează ca un comutator care permite zahărului din sânge să intre în celulele organismului pentru a fi folosit ca energie.

În cazul diabetului, organismul nu produce suficientă insulină sau nu o poate utiliza la fel de bine cum ar trebui. Atunci când nu există suficientă insulină sau când celulele nu mai răspund la insulină, în sânge rămâne prea mult zahăr în sânge. În timp, acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi. Nu există încă un leac pentru diabet, dar pierderea în greutate, o alimentație sănătoasă și exercițiile fizice pot ajuta la un stil de viață satisfăcător.

Tipuri de diabet 

Este deosebit de important să se facă distincția între diferitele tipuri de diabet și modul în care organismul dumneavoastră răspunde la această boală. Există trei tipuri de „boli zaharate”:

Diabet de tip 1

Se crede că diabetul de tip 1 este cauzat de o reacție autoimună (organismul se atacă pe sine din greșeală). Această reacție oprește producția de insulină în organism. Aproximativ 5 – 10% dintre persoanele cu diabet au diabet de tip 1. Simptomele se dezvoltă adesea rapid. De obicei, este diagnosticată la copii, adolescenți și adulți tineri.

Diabet de tip 2

În cazul diabetului de tip 2, organismul dumneavoastră nu utilizează bine insulina și nu poate menține un nivel normal al zahărului din sânge. Aproximativ 90 – 95% dintre persoanele cu diabet au diabet de tip 2. Acesta se dezvoltă pe parcursul mai multor ani și este diagnosticat de obicei la adulți. Este posibil să nu observați niciun simptom, așa că este important să vă testați glicemia dacă prezentați un risc. Această variantă a bolii poate fi încetinită prin modificări ale dietei și ale stilului de viață.

A person sitting on a couch

Description automatically generated with medium confidence

Diabetul gestațional

Diabetul gestațional se dezvoltă la femeile însărcinate care nu au avut niciodată diabet. Dacă aveți diabet gestațional, bebelușul dumneavoastră poate avea un risc mai mare de probleme de sănătate. Diabetul gestațional dispare, de obicei, după ce se naște copilul dumneavoastră. Cu toate acestea, crește riscul de diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Tensiunea arterială ridicată și diabetul

Pentru a înțelege pe deplin relația dintre cele două condiții de sănătate, este important să știm exact ce măsoară dispozitivele de măsurare a tensiunii arteriale. De fiecare dată când inima bate, aceasta trimite sânge în organism prin sistemul circulator. Între bătăi, inima se umple de sânge. Tensiunea arterială a unei persoane se referă la două măsurători diferite, dar legate între ele, ale acestui ciclu. Prima, cunoscută sub numele de tensiune arterială sistolică, este presiunea din artere atunci când inima bate și pompează sânge. Cea de-a doua măsurătoare, cunoscută sub numele de tensiune arterială diastolică, reprezintă presiunea din artere atunci când inima este în repaus și se umple de sânge. Aceste două valori sunt de obicei prezente împreună și aproape întotdeauna cresc și scad la unison. O valoare medie normală este considerată a fi de 120/80 mm Hg. Vă poate fi de ajutor în măsurarea tensiunii arteriale tensiometrul SENDO Advance 3, un tensiometru digital premium, conceput pentru a măsura cu precizie clinică tensiunea arterială, chiar la domiciliul dumneavoastră. Acesta este dezvoltat cu tehnologia inovatoare HIRA, care detectează tulburările de ritm cardiac (cunoscute mai frecvent sub numele de aritmie), pe care le şi analizează prin încadrarea lor în diferite grade de risc.

Valorile mai mari ale tensiunii arteriale sunt adesea denumite „ucigașul tăcut”, deoarece este posibil să nu provoace niciun simptom. Chiar și atunci când tensiunea arterială este periculos de ridicată, simptomele care apar sunt destul de comune. Este posibil să nu le asociați inițial cu tensiunea arterială ridicată. Printre aceste simptome se numără amețelile, durerile de cap și vederea încețoșată. Acestea pot fi, de asemenea, simptome ale diabetului.

În același timp, atât hipertensiunea, cât și diabetul de tip 2 pot provoca niveluri de zahăr din sânge mai mari decât cele normale. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate afecta celulele rinichilor, inima și vasele de sânge. Experții încă încearcă să stabilească legăturile exacte dintre cele două boli, dar spun că factorii de risc comuni joacă un rol important în dezvoltarea hipertensiunii și a diabetului.

Stilul de viață sedentar

Unul dintre cei mai serioși factori de risc pentru hipertensiune arterială și diabet este stilul de viață sedentar. Tehnologia modernă ne face viața mai ușoară, dar duce la o lipsă de activitate fizică pentru majoritatea oamenilor. Lipsa exercițiilor fizice este legată de o serie de probleme de sănătate și este considerată a fi o cauză majoră a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a altor boli legate de obezitate.

Fie că sunteți blocat la birou toată ziua, fie că încercați să găsiți motivația pentru activități sportive, trebuie să țineți cont de faptul că un stil de viață sedentar poate fi periculos. Este important să vă creați obiceiuri legate de activitatea fizică. Începeți cu exerciții ușoare, cum ar fi înotul, yoga, pilates sau chiar o simplă plimbare.

Încercați să desfășurați orice activitate fizică, oricât de mică, zilnic. Renunțați la a merge cu maşina la serviciu şi alegeți, în schimb, bicicleta. Urcați pe scări în loc să folosiți liftul. Faceți o plimbare în parc cu o persoană dragă. Pe lângă beneficiile pentru sănătatea dvs. fizică, veți descoperi că mișcarea vă va tonifia și vă va face să fiți bine dispus întreaga zi.

Excesul de greutate

Fără îndoială, munca la birou împreună cu mâncarea nesănătoasă favorizează luarea în greutate. Excesul de greutate este unul dintre cei mai gravi factori care contribuie la apariția problemelor de sănătate, inclusiv a diabetului și a hipertensiunii arteriale. Schimbările stilului de viață necesită un efort conștient, dar efectele unei diete sănătoase și a activității fizice au nenumăratele beneficii pentru sănătate.

Pentru a evita complicațiile diabetului și ale hipertensiunii arteriale, este deosebit de important să avem o dietă sănătoasă. O alimentație sănătoasă este o chestiune de echilibru. Vă puteți bucura de alimentele preferate chiar dacă acestea sunt bogate în calorii, grăsimi sau zaharuri adăugate. Cheia este să le consumați doar ocazional și să le echilibrați cu alimente mai sănătoase și mai multă activitate fizică. Adăugați culori în farfurie și gândiți-vă la mâncare ca la un curcubeu. Salatele cu frunze închise la culoare, morcovii și roșiile, chiar și ierburile proaspete sunt pline de vitamine, fibre și minerale. Adăugarea de ardei, broccoli sau ceapă la tocănițe și omlete le oferă o explozie rapidă și spectaculoasă de culoare și nutrienți.

Pe lângă alimentație, atunci când sunteți supraponderali este extrem de important să mențineți un nivel bun de activitate fizică. Chiar dacă nu slăbiți, exercițiile fizice cresc circulația în organism și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale. Activitatea fizică poate îmbunătăți, de asemenea, sensibilitatea la insulină și poate reduce nivelul de zahăr din sânge. Chiar dacă nu transpirați, poate fi de ajutor să petreceți mai puțin timp în poziție șezândă, de exemplu să vă plimbați sau să faceți treburile casnice în picioare. Persoanele supraponderale sau obeze prezintă un risc mai mare de boli de inimă și diabet. Greutatea în plus poate provoca o presiune asupra inimii și a vaselor de sânge.

A picture containing shape

Description automatically generated

Sendo Advance 3 cu cadou – cântar de bucătărie
Deși legătura dintre diabet și tensiunea arterială ridicată nu a fost dovedită, experții spun că, pentru persoanele cu risc de hipertensiune și diabet, toate sfaturile de mai sus privind stilul de viață sunt printre cele mai bune modalități de a reduce riscul de îmbolnăvire. O dietă bună, exercițiile fizice și menținerea unei greutăți sănătoase vă vor scuti de o grămadă de griji. Urmați recomandările medicului dumneavoastră și urmăriți cu atenție nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială. Cu SENDO Advance 3, acest lucru se face cu ușurință. Tehnologia HIRA avertizează în cazul unui puls aritmic, iar măsurarea se face prin simpla apăsare a unui buton. Vă reamintim încă o dată că, pe lângă monitorizarea indicatorilor de sănătate, cheia pentru prevenirea complicațiilor grave este un stil de viață mai sănătos și mai echilibrat. A avea grijă de sănătatea dumneavoastră înseamnă a avea grijă de dumneavoastră înșivă.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter