Cinci beneficii ale acidului glicolic pentru piele

De Unica.ro, pe

Acidul glicolic este un alfa-hidroxi acid (AHA), derivat din trestia de zahăr. Este unul dintre cei mai folosiți acizi naturali în industria cosmetică.

Este utilizat în mod frecvent în produsele de îngrijire a pielii, datorită capacității sale de a exfolia pielea și de a-i îmbunătăți aspectul. Totodată, acidul glicolic este un alfa-hidroxi acid solubil în apă, ceea ce înseamnă că poate fi absorbit cu ușurință în piele.

Pentru că are cele mai mici molecule dintre toți alfa-hidroxi acizii, acidul glicolic poate exfolia în profunzime pielea, fără s-o agreseze.

Acidul glicolic acționează prin accelerarea regenerării celulare. Cu alte cuvinte, acesta dizolvă legăturile care țin unite celulele pielii. Astfel, celulele moarte ale pielii se desprind mai ușor și pot fi îndepărtare de la suprafața pielii.

De asemenea, acidul glicolic sprijină producția de colagen, proteina care oferă fermitate, rezistență și elasticitate pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, pielea produce mai puțin colagen endogen, de aceea trebuie suplimentat prin intermediul dermatocosmeticelor. Folosirea unor produse cu acid glicolic în fiecare zi poate contribui la prevenirea distrugerii fibrelor de colagen.

Acidul glicolic este un AHA care acționează atât la suprafața pielii, printr-o exfoliere ușoară, cât și în profunzime, avand efect antiinflamator, antibacterian. El reduce edemul și roșeața“, spune dr. Rucsandra Hurezeanu, fondatoarea Ivatherm, prima companie românească de dermatocosmetice cu apă termală Herculane.

În geluri de spălare sau curățare, pentru utilizare zilnică, se folosesc concentrații mai mici de acid glicolic, între 2% și 4%. Avantajul este că acidul glicolic este formulat pentru toate tipurile de piele.

Îl recomandăm pentru curățare, de obicei în double cleansing după demachiere cu loțiunea micelară sau spuma demachiantă, în toate tipurile de piele, uscată, grasă, normală, sensibilă“, precizează dr. Rucsandra Hurezeanu.

Recent, Ivatherm a lansat un nou produs pentru curățarea zilnică a pielii. Este vorba despre Gelul de curățare cu Acid Glicolic 3%, care îndepărtează celulele moarte, elimină impuritățile și redă luminozitatea pielii, fără sa o usuce.

Gelul de curățare cu Acid Glicolic, spre deosebire de alte produse de curățare, produce o exfoliere ușoară și curăță în profunzime, având efect de stimulare a reînnoirii celulare“, precizează dr. Rucsandra Hurezeanu, despre noul produs Ivatherm.

Așadar, acidul glicolic este un ingredient care contribuie la menținerea sănătății pielii și ar trebui introdus în rutina zilnică de îngrijire. Iată câteva motive pentru care să alegi un produs cu acid glicolic:

Acidul glicolic îmbunătățește textura și nuanța pielii

Unul dintre beneficiile cheie ale utilizării acidului glicolic în îngrijirea pielii este capacitatea sa de a îmbunătăți textura și nuanța pielii. Regenerarea pielii este un proces natural și presupune îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Prin exfoliere, celulele epidermei se înlocuiesc continuu. Însă, odată cu înaintarea în vârstă, acest proces suferă modificări și încetinește, drept urmare celulele moarte ale pielii se acumulează în partea exterioară a epidermei, iar pielea își pierde luminozitatea, devine ternă și cu o textură neuniformă.

Acidul glicolic contribuie la îndepărtarea acestor celule moarte, îmbunătățind textura și nuanța pielii. Din acest motiv este un ingredient popular în produsele de iluminare a pielii.

Acidul glicolic reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor

În timp, pielea își pierde suplețea și elasticitatea. Drept urmare, se pot forma linii fine și riduri. Îmbătrânirea este un proces natural, însă apariția primelor semne poate fi întârziată printr-o rutina corectă de îngrijirea a pielii și un stil de viață sănătos.

Studiile au arătat că acidul glicolic – folosit pentru exfolierea pielii – stimulează producția de colagen, principala proteină structurală a pielii, îmbunătățește producția de elastină, care conferă elasticitate pielii, ajută la repararea și regenerarea pielii și sprijină nivelul de acid hialuronic, care ajută la menținerea pielii hidratate. Datorită acestor proprietăți ale acidului glicolic, pielea își păstrează elasticitatea, rezistența și luminozitatea, iar riscul de formare a liniilor fine și a ridurilor este mai mic.

Acidul glicolic îmbunătățește nivelul de hidratare a pielii

Un alt beneficiu al acidului glicolic este că poate contribui la îmbunătățirea nivelului de hidratare a pielii.

Acidul glicolic este un bun umectant: atrage și leagă apa de celulele pielii, prin creșterea sintezei glicozaminoglicanilor (molecule ce atrag apa în piele).

Când pielea este hidratată corespunzător, aceasta arată mai fină, mai netedă și mai tânără. Prin îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, care pot împiedica pătrunderea eficientă a produselor hidratante în piele, acidul glicolic ajută la îmbunătățirea capacității pielii de a reține umiditatea, ceea ce duce la un nivel mai bun de hidratare.

Acidul glicolic deblochează porii și previne acneea

Acidul glicolic este un ingredient eficient în lupta împotriva acneei, deoarece îndepărtează celulele moarte ale pielii, care, de cele mai multe ori, blochează porii și declanșează apariția comedoanelor (puncte negre și puncte albe) și a erupțiilor acneice (coșuri).

Acidul glicolic contribuie la desfundarea porilor, prin îndepărtarea celulelor moarte și a sebumului, care se acumulează pe suprafața pielii, fiind astfel un ingredient necesar mai ales în rutina de îngrijire a persoanelor cu pielea grasă sau predispusă la acnee.

Acidul glicolic rupe legăturile dintre celulele moarte ale pielii, făcând astfel mai ușoară eliminarea lor.

Prin desfundarea porilor, reducerea inflamației și susținerea reînnoirii celulelor pielii, acidul glicolic previne și tratează acneea.

Acidul glicolic tratează daunele cauzate de soare

Expunerea la razele ultraviolete poate provoca leziuni ale pielii. Semnele vizibile sunt petele solare, hiperpigmentarea, liniile fine și ridurile. Experții în sănătate numesc acest proces fotoîmbătrânire.

Studiile au arătat că acidul glicolic este eficient în tratarea daunelor provocate de soare la nivelul pielii.

Prin exfoliere, acidul glicolic îndepărtează keratinocitele încărcate cu melanină (pigmentul pielii), ajutând pielea să-și recapete luminozitatea. Mai mult, pentru că sprijină sinteza colagenului, acidul glicolic are efect anti-aging.

Nu în ultimul rând, acidul glicolic are efect protector împotriva razelor ultraviolete, ceea ce înseamnă că poate contribui la prevenirea fotoîmbătrânirii.

În concluzie, acidul glicolic, cel mai cunoscut alfa-hidroxi acid (AHA), este un ingredient foarte eficient în menținerea sănătății cutanate. Este folosit frecvent în produsele de îngrijire, datorită capacității sale de a exfolia pielea în profunzime, de a-i îmbunătăți textura și nuanța, de a reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor și de a îmbunătăți nivelul de hidratare. Atunci când este utilizat corect, acidul glicolic poate fi un instrument puternic în menținerea unui ten tânăr și radiant.

Sursă foto: Ivatherm

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter