Ce schimbări poți face în bucătăria ta, pentru un plus de funcționalitate

Bucătăriile mici sunt o adevărată provocare din punct de vedere al (re)amenajării. Spațiul limitat trebuie exploatat în mod inteligent, astfel încât să ai loc să gătești, dar și să iei masa cu familia. Totuși, nu este nevoie să refaci bucătăria de la A la Z pentru a câștiga mai mult spațiu. Cu mici modificări și un plan bine pus la punct vei reuși să ai o bucătărie organizată și funcțională. Ia în considerare idei simple, precum un spațiu de depozitare ascuns în băncuța pe care stai la masă, mobilier de bucătărie de diferite înălțimi, rafturi personalizate în colțurile cele mai ascunse sau un blat de bar în loc de o masă clasică.

Planul de amenajare

Înainte de a începe orice lucrare, este necesar să faci un plan al încăperii și să-ți stabilești nevoile: de exemplu, poate ai un alt spațiu în care iei masa și atunci nu este necesar să amenajezi un colț special în bucătărie sau poate locuiești singură și nu ai nevoie de o mașină de spălat vase. Trebuie, de asemenea, să măsori cu atenție spațiul, înainte de a merge la cumpărături într-un magazin de profil.

Chiuveta

Puțini oameni știu că pot câștiga spațiu amenajând blaturi de lucru suplimentare pe chiuvete pentru bucatarie. Chiuveta este un obiect extrem de versatil, pentru că ai opțiuni variate în ceea ce privește materialele din care este făcută – de exemplu, inox sau ceramică –, precum și dimensiunile și forma, în funcție de stilul de bucătărie preferat: retro, contemporan, mediteranean etc. 

Dacă ai ales o chiuvetă dublă, o poți transforma rapid într-un spațiu suplimentar de gătit. Un tocător din lemn de mari dimensiuni poate fi suprapus peste una dintre chiuvete, în timp ce cealaltă este liberă în cazul în care altcineva are nevoie la apă. Dacă ai optat pentru o chiuvetă simplă, pentru și mai mult spațiu, montează uscătorul de vase deasupra ei, pe perete. Investește în baterii inteligente, cum sunt cele înclinabile sau de tip duș, care sunt utile atunci când ai de spălat obiecte mai mari. 

Electrocasnicele

La acest capitol trebuie să iei în considerare două aspecte importante. În primul rând, investește doar în acele aparate care îți sunt cu adevărat necesare, iar aici trebuie să analizezi stilul tău de viață: dacă nu gătești foarte des, poate nu ai nevoie de un robot de bucătărie sau de un aragaz cu patru ochiuri. Fă o listă a aparatelor pe care le folosești zilnic: acelea sunt cele mai importante.

În al doilea rând, folosește electronice și electrocasnice de dimensiuni mici și/ sau încorporabile. Frigider, cuptor, plită de gătit, mașină de spălat vase sau rufe, toate acestea există și în versiune încorporabilă și poți să le montezi în planul de lucru sau în orice nișă din bucătărie. 

Mobila

Întotdeauna într-o bucătărie mică sunt mai utile dulapurile înalte până în tavan. Folosește toată înălțimea disponibilă pentru a optimiza spațiul de depozitare, însă ai în vedere ca accesul la dulapurile din partea superioară să fie ușor. Alege piese de mobilier cu uși culisante, pentru optimizarea spațiului. 

Un raft pe rotile poate fi util în bucătărie, pentru că, atunci când este necesar, îl poți muta ușor, pentru a elibera spațiul. De asemenea, poți comanda rafturi înguste înalte pe rotile, pe care le poți strecura între două dulapuri sau în spațiul dintre frigider și perete, pe lateral. Astfel de rafturi pot fi folosite pentru depozitarea condimentelor, sticlelor, conservelor etc.

O masă pliantă sau culisantă, integrată în mobilă de bucătărie, este cea mai ingenioasă soluție de a câștiga loc și de a nu renunța la spațiul de servit masa. Câteva scaune pliante vor fi de asemenea utile, pentru că nu necesită mult loc de depozitare.

O bucătărie de mici dimensiuni nu trebuie să îți limiteze imaginația, dimpotrivă. Cu puțină inspirație, constrângerile unui spațiu limitat vor fi doar ocazia de a crea un loc unic, în care să îți facă plăcere să gătești și să iei masa cu cei dragi.

Sursa foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Bricodepot

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter