Oficial EMA, despre trombozele apărute după vaccinarea cu AstraZeneca: „În opinia mea este clar că există o legătură”

De Unica.ro, pe
Un oficial del a Agenția Europeană pentru Medicamente este convins că există o legătură între trombozele apărute după vaccinarea cu AstraZeneca și serul propriu zis.

Șeful strategiei de vaccinare, Marco Cavaleri, a spus: „În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul”. El a făcut declarațiile pentru cotidianul italian Il Messaggero, după cum relatează Digi24.

„Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există un link, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”, a spus Cavaleri, care a menționat că oficialii EMA se vor reuni în perioada 6-9 aprilie pentru a actualiza analiza cu privire la AstraZeneca și cazurile de tromboză. „Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (…) Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare decât ceea ce ne așteptam”.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care în ultimele săptămâni au apărut suspiciuni cu privire la posibilele reacții adverse grave și rare care ar putea apărea la persoanelor vaccinate cu ser de la AstraZeneca. Au fost identificate zeci de cazuri, dintre care unele au dus chiar la des. În Marea Britanie, s-au înregistrat 30 de cazuri și șapte decese din totalul de 18,1 milioane de doze administrate începând cu data de 24 martie.

La rândul său, specialistul în microbiologie medicală Paul Hunter, de la Universitatea din East Anglia, intervievat fiind de AFP, a menționat că „dovezile indică mai degrabă în direcția că vaccinul Oxford-AstraZeneca este într-adevăr cauza”.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre vaccinul de la AstraZeneca

Citește și: Nou efect secundar în urma vaccinării cu AstraZeneca, adăugat de Agenția Europeană a Medicamentului

Citește și: Situație aparte: zeci de profesori au refuzat vaccinul când au aflat că e de la AstraZeneca, nu Pfizer

Citește și: Studiu: Vaccinul de la AstraZeneca este 100% eficient împotriva formelor severe de COVID-19

Vaccinul AstraZeneca, suspendat în Germania și Olanda

În Germania și Olanda, vaccinul de la AstraZeneca a fost temporar suspendat pentru persoanele sub 60 de ani, în așteptarea următoarei evaluări EMA.

Ministrul olandez al sănătății, Hugo de Jonge, a spus că nu pot exista îndoieli privind securitatea vaccinurilor, după ce au fost detectate cinci cazuri de tromboză, printre care unul soldat cu deces după dezvoltarea unei embolii pulmonare, în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani vaccinate cu AstraZeneca. Mai mult, el a adăugat: „Întrebarea crucială continuă să fie dacă este vorba de tulburări ulterioare sau anterioare vaccinării. Trebuie să fim prudenţi. Este bine să apăsăm butonul de pauză din precauţie”.

Totodată, Germania a hotărât să întrerupă administrarea vaccinului AstraZeneca către persoanele sub 60 de ani, după ce au apărut 30 de cazuri de tromboză (majoritatea fiind femei), dintre care nouă s-au soldat cu deces.

EMA a precizat: „Persoanele vaccinate trebuie să fie conştiente de posibilitatea foarte scăzută de producere a acestor tipuri foarte rare de coagulare sangvină. Dacă au simptome ce sugerează probleme de coagulare cum sunt descrise în prospectul produsului trebuie să ceară asistenţă medicală imediată şi să informeze personalul profesionist din sănătate despre vaccinarea lor recentă”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter