Ce mărţişoare oferă vedetele de 1 Martie

De Unica.ro, pe

O sărbătoare 100% românească, 1 Martie readuce în pieptul românilor Mărţişorul, simbol al primăverii şi aducător de noroc şi belşug. Sub formă de trifoi, coşar sau potcoavă, ori sub formă de gadget-uri…
… se pare că vedetele respectă obiceiul Mărţişorulului în fiecare an.

Află ce mărţişoare oferă vedetele de 1 Martie şi ce obiecte ne recomandă designerii români.

Mihai Morar

De când a observat că nu mai există mărţişoare de bun-gust, prezentatorul TV nu mai umblă pe la târgurile de mărţişoare de câţiva ani, ne mărturiseşte el.

„Am fost într-un an să caut mărţişoare şi am găsit doar plasticuri şi kitchuri. De atunci cred că sunt ani de zile de când n-am mai oferit mărţişoare”, recunoaşte Mihai Morar, precizând că păstrează tradiţia oferind flori în fiecare an de 1 Martie.

„Nu mi se pare deloc demodat acest obicei. Am mulţi prieteni care dăruiesc mărţişoare sau flori de 1 Martie. Eu prefer în schimb să ofer flori, în special ghiocei”, ne mai spune prezentatorul TV.

Claudiu Bleonţ

Nici Claudiu Bleonţ nu consideră demodat Mărţişorul, ci dimpotrivă „este o sărbătoare cu atât mai frumoasă, cu cât aceasta este adresată femeilor”, spune actorul care păstrează cu „sfinţenie” obiceiul de a oferi mărţişoare în fiecare an.

Nu i se par expirate nici mărţişoarele clasice cu valoare simbolică în formă de potcoavă şi coşar „cu scară sau fără scară”, glumeşte actorul, dar consideră un cadou la fel de inspirat şi parfumul.

„Ofer mărţişoare în funcţie de ce anume îmi inspiră persoana respectivă. Dar chiar dacă ofer şi un parfum, şnurul este foarte important”, conchide Claudiu Bleonţ.

Mihai Dobrovolschi

Şi Mihai Dobrovolschi ne-a „asigurat” că va trece pe la târgul de mărţişoare până pe 1 Martie, mulţumindu-ne cu acest prilej că i-am amintit de obiceiul românesc străvechi.

Este un adept declarat al sărbătorilor, indiferent că sunt româneşti sau străine, pe care le consideră un prilej în plus de bucurie.

„Sunt genul care nu absolutizează sărbătorile naţionale. Eu mă bucur la orice sărbătoare, fie că sunt tradiţionale, importate sau păgâne, pentru că nu sunt altceva decât motive în plus să te bucuri. Sunt sărbători care, până la urmă, unesc oamenii”, spune realizatorul radio Guerilla.  

A rămas însă uimit când a auzit că, mai nou, există „mărţişoare cu manelişti”. „Da, n-aţi auzit? Există acum mărţişoare cu „Răpirea din Serai” sau cu chipul maneliştilor, ca Nicolae Guţă, Florin Salam etc., aşa că anul acesta mă gândesc să ofer un mărţişor cu mesajul „sunt prinţesa la regele meu”, glumeşte dj-ul de la Radio Guerilla.

Lăsând gluma la o parte, Mihai Dobrovolschi spune că preferă să ofere mărţişoare care să „îmbine simbolistica, tradiţiile şi valoarea noului” care s-a impus iată şi în trendul mărţişoarelor.

Lucian Mândruţă

Deşi apeciază obiceiul de 1 Martie, Lucian Mândruţă nu mai oferă de mult mărţişoare. Totuşi, prezentatorul TV nu neglijează tradiţia de a oferi un cadou, chiar dacă nu se înscrie în simbolistica sărbătorii şi este mai costisitor decât un şnur.

Anul acesta, prezentatorul TV va oferi în loc de mărţişor un weekend la Frankfurt.

Alin Gălăţescu

Designerul Alin Gălăţescu optează, în schimb, pentru mărţişoare moderne care îmbină într-un mod atipic simbolistica originii sărbătorii din anii 1800 şi tehnologia secolului 21.

„Este un obicei foarte frumos şi poate fi şi modern în acelaşi timp dacă vorbim despre tipologia mărţişorului oferit. Există acum mărţişoare sub formă de roboţi, cu hologramă sau altele asemenea care transced ziua de 1 Martie”, ne lămureşte designerul, mărturisind că nu îi plac cadourile „plastice în esenţă” cum sunt mărţişoarele care se găsesc la târguri.

Recomandă, totodată, mărţişoarele create de designeri, cum sunt broşele sau pandantivele, pe care le găseşte utile şi „viabile ca obiecte estetice în sine”, însă, o alegere la fel de rafinată rămân şi florile, pe care le oferă în special persoanelor principiale sau celor cu care păsteează relaţii formale.

Kamara

Ghedi Kamara, jumătatea trupei „Alb şi Negru”, mărturiseşte că îi plac foarte mult sărbătorile româneşti, prin urmare s-a adaptat numaidecât la tradiţiile noastre. În fiecare an de 1 Martie artistul oferă o mulţime de mărţişoare pentru că, spune el, „sunt foarte multe femei în viaţa lui, dar nicio iubită”.

„Îmi place ideea, deşi nu consider că trebuie să facem cadouri doar cu prilejul sărbătorilor. Cât despre topul de mărţişor, obişnuiesc să cumpăr mărţişoare clasice şi simbolice”, spune Kamara.

Foto: Arhivă Ringier, Agerpres

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter