Regele Mihai ar fi împlinit astăzi 97 de ani. Imagini de colecție cu Majestatea Sa

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Joi, 25 octombrie 2018, 17:06
Regele Mihai ar fi împlinit astăzi 97 de ani. Majestatea Sa s-a născut pe data de 25 octombrie 1921, la Sinaia, iar anul trecut, pe 5 decembrie 2017, Regele Mihai al României a murit la reședința sa din Elveția.

Regele Mihai a fost ultimul rege al României. Iubit de unii, contestat de alții, a fost cu siguranță însă o figură marcantă în istoria României. A ajuns rege la doar 6 ani, după moartea bunicului său Ferdinand, deoarece tatăl său renunțase la tron în decembrie 1925. A fost detronat 5 ani mai târziu de acesta, când Carol s-a întors neașteptat în țară.

Regele Mihai ar fi împlinit astăzi 97 de ani. Imagini de colecție cu Majestatea Sa

La 3 ianuarie 1948, Regele Mihai I este exilat și rămâne aproape cinci decenii în străinătate, în Elveția și Anglia, până după căderea regimului comunist. În 1992 se întoarce în România, într-o primă vizită oficială, după căderea lui Ceaușescu, iar în 1997 Regele Mihai I își primește înapoi cetățenia română.

Regele Mihai si Regina Ana cu doua dintre principese

Mihai I a domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, dar și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, fiind unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Principele Nicolae si regele mihai

Regele Mihai s-a căsătorit cu Ana, Principesă de Bourbon-Parma, în anul 1948, având împreună cinci fiice: prințesele Margareta, Custode al Coroanei, Elena, Irina, Sofia și Maria. Regina Ana a decedat în anul 2016. De asemenea, Regele Mihai a lăsat în urma sa cinci nepoți, doi nepoți și trei nepoate: fostul Principe Nicolae şi Michael, Elisabeta Karina, Angelica Margareta şi Elisabeta Maria.

Regina Ana si Regele Mihai

Oana Pellea a transmis astăzi pe contul său de socializare un mesaj emoționant, dar și dur, cu ocazia zilei de naștere a Regelui Mihai: „S-a născut în 25 Octombrie. S-a născut Rege. A rămas Rege până a murit. A iubit România regește. România nu a știut cum să-l iubească… A îndurat exilul, a suferit de dorul Țării Lui. A fost dat afară din țară, i s-a interzis înapoierea în țară, a fost umilit, înjurat, calomniat… A rămas demn și credincios Țării până la moarte. Cărțile de istorie măsluite nu pot șterge Regalitatea unui Rege născut și nu făcut! Cel mai de seamă moment al vieții mele s-a întâmplat într-un 25 octombrie când am primit din mâinile Majestati Sale decorația. Plecăciuni, Majestate! Dumnezeu să-ți țină sufletul curat în Palma Lui!”, – a scris actrița Oana Pellea pe Facebook.

Vezi mai multe imagini cu Regele Mihai și Familia Regală a României aici!

Citește și – Care sunt legăturile de rudenie dintre Familia Regală a României și Casele Regale ale Europei

Citește și – 20 de lucruri mai puțin cunoscute despre Regina Ana

Sursă foto: arhivă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter