Mihai Bendeac, amendat pentru instigare la violență împotriva femeilor. Alte vedete taxate de CNCD

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 17 noiembrie 2022, 11:56

Mihai Bendeac a fost amendat cu suma de 10.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce în vara anului trecut a filmat o reclamă pentru un vin. De-a lungul anilor, mai multe vedete din România au intrat în vizorul Consiliului, unele dintre ele fiind amendate.

Încă de la prima apariție reclama a fost una controversată, mulți considerând că este vorba despre o asociere între vin, o scenă de dragoste și ceea ce ar fi putut fi încadrat ca incitare la violență împotriva femeilor. În urma acestor controverse, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat și a decis, miercuri, să îl amendeze pe actor, notează Adevărul.

Mihai Bendeac a fost amendat pentru un spot publicitar

Secretarul de stat Cristian Jura, membru al CNCD, a explicat motivele pentru care actorul a fost sancționat cu 10.000 de lei, menționând că respectivul videoclip ”creează o atmosfera de intimidare, ostilă, degradantă, umilitoare sau ofensatoare la adresa femeilor”.

”Mihai Bendeac, în calitate de antreprenor, a fost sancționat azi cu amendă de 10.000 lei pentru reclama la un sortiment de vin, deoarece a făcut o asociere nepotrivită între o băutura alcoolică și violența împotriva femeilor. Acest videoclip creează o atmosfera de intimidare, ostilă, degradantă, umilitoare sau ofensatoare la adresa femeilor.

Apreciez faptul că acel videoclip nu mai este disponibil în spațiul virtual, dar, din păcate, remarc perpetuarea unor prejudecăți înrădăcinate în mentalul colectiv românesc”, a declarat secretarul de stat Cristian Jura pentru Adevărul.

Alte persoane publice care au ajuns în atenția CNCD

În trecut, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a aplicat sancțiuni mai multor persoane publice din România. Printre ei se numără George Buhnici, Radu Banciu, Olivia Ster, dar și fostul președinte Traian Băsescu.

Luna trecută, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în cazul declarațiilor făcute de Bianca Drăgușanu despre femeile scunde, în cadrul unei emisiuni apărute pe YouTube. Mai exact, vedeta a declarat că ”dacă nu ești înaltă, nu ești om, ești pitic”.

Mihai Bendeac, amendat pentru instigare la violență împotriva femeilor. Alte vedete taxate de CNCD
Bianca Drăgușanu

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat cu 20.000 de lei pe George Buhnici pentru declarațiile sale făcute la un post TV în luna iulie a acestui an. Consiliul a considerat că afirmațiile lui Buhnici reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate umană. Sancțiunea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Mihai Bendeac, amendat pentru instigare la violență împotriva femeilor. Alte vedete taxate de CNCD
George Buhnici

Nici Olivia Steer nu a scăpat de sancțiunea aplicată de CNCD. Ea a fost amendată la începutul acestui an, cu 5.000 de lei pentru o postare care punea alături „evreii gazați la Auschwitz” și „comorbiditățile” bolnavilor COVID.

Mihai Bendeac, amendat pentru instigare la violență împotriva femeilor. Alte vedete taxate de CNCD
Olivia Steer

Politicienii au intrat și ei în vizorul CNCD, iar fostul președinte al țării, Traian Băsescu a fost amendat în trecut de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 5.000 de lei pentru afirmațiile referitoare la „grupările țigănești de tip mafiot” făcute în iunie 2020.

Sursă foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter