Ele sunt amantele care au scris istorie alături de conducătorii noştri!

De Geo Berciu, pe

Amante, ibovnice, iubite: din istoria României nu au lipsit femeile „neoficiale”care însă au scris istorie alături de conducătorii noştri. De-a lungul timpului, s-au transmis din gură în gură multe istorii despre viaţa secretă a domnitorilor noştri, unele dintre ele fiind însă confirmate de către documentele vremii.
Potrivit legendelor, ne-am obişnuit să-l considerăm pe Ştefan cel Mare un soţ veşnic infidel, cu amante şi copii din flori în toate târgurile şi colţurile Moldovei. Spre deosebire de bunicul său Alexandru cel Bun, care a avut 16 copii, dintre care doar doi fii legitimi, lui Ştefan nu i se cunoaşte cu certitudine decât un copil din flori: Petru Rareş. Singura relaţie extraconjugală certă a domnitorului Moldovei, cel puţin singura din care s-a născut un urmaş recunoscut de marele domn, a fost cea cu Maria Rareşoaia. Mama lui Petru Rareş era o boieroaică din părţile Hârlăului, căsătorită cu un bogat negustor de peşte, poreclit Rareş, adică cel cu părul rar, care Nu se ştie exact când s-a născut Petru Rareş, dar având în vedere că în momentul în care a luat pentru prima oara domnia, în 1527, era deja un bărbat în jur de 40 de ani, se poate presupune că a venit pe lume în intervalul 1487 – 1490, pe când era Ştefan cel Mare era căsătorit cu cea de-a treia soţie, frumoasa Maria-Voichiţa.
Ele sunt amantele care au scris istorie alături de conducătorii noştri!

Mihai Viteazul a căzut şi el pradă farmecelor unei frumoase doamne de la curtea lui Sigismund Báthory, pe care a cunoscut-o în 1595. Cu toate că ambii erau căsătoriţi (marele domnitor cu doamna Stanca, iar Velica, cu italianul Fabio Genga, favoritul lui Báthory), cei doi şi-au trăit aventura în văzul tuturor. În 1600, Mihai a revenit la Alba-Iulia. De atunci, voievodul s-a afişat cu amanta în public, impunând tuturor să i se închine „ca unei domniţe ce era şi ca unei doamne care ar putea fi”. De altfel, încă din 1599, ea folosea titlul acordat doar soţiilor de voievozi: „Gospodja Velica” (Doamna Velica). În acelaşi timp, pe sigiliul personal figura şi pajura valahă. Mihai a instalat-o pe Velica la Târgovişte împreună cu soţul acesteia, martor neputincios al aventurilor nevestei sale. Nu se ştie care ar fi fost mersul lucrurilor, dacă domnitorul român nu ar fi fost asasinat.
Ele sunt amantele care au scris istorie alături de conducătorii noştri!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter