Suceava a intrat în carantină totală

De Oana Savin, pe
Suceava și opt comune limitrofe au intrat în carantină totală. Ministrul Afecerilor Interne, Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au anunțat, luni seară, că România a intrat în Scenariul 4.

Ordonanța numărul 6 prevede ca municipiul Suceava și opt comune limitrofe să intre în carantină.

„În urma analizei INSP și în urma discuțiilor, am considerat din punct de vedere medical că trebuie luate măsuri suplimentare în zona Sucevei. Vreau să subliniez situația deosebită în care se află localitatea sau municipiul Suceava: din cele 2109 cazuri confirmate, 593 se află în municipiul Suceava”, a afirmat Raed Arafat.

„În urma analizei realizate de Institutul Național de Sănătate Publică și în urma discuțiilor c are au avut loc în Grupul Științific și cu colegii de la Ministerul Sănătății și cu domnul ministru Tătaru am considerat cu toții, din punct de vedere medical că trebuie luate măsuri suplimengtare în zona Sucevei”, a precizat secretarul de stat.

De asemenea, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că s-a emis carantină asupra orașului Suceava și a zonei limitrofe.

„Evoluția cazurilor din județul Suceava, densitatea îmbolnăvirilor, riscul răspândirii infecțiilor, analiza făcută cu specialiștii în boli infecțioase, cu toți cei care ne desfășurăm activitatea zi și noapte în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, împreună cu toți factorii implicați, inclusiv alte instituții medicale care pun umărul la rezolvarea unor probleme extrem de importante, toate acestea au făcut ca în această seară să luăm o decizie extrem de importantă.În acest sens, am emis Ordonanța Militară nr 6 în 30 martie 2020 privind instituirea măsurii de carantinare asupra municipiului Suceava, a unor comune din zona limitrofă, precum și instituirea unei zone de protecție asupra unor unități administrativ – teritoriale din județul Suceava”, a declarat Vela.

Ce presupune carantina totală

În zona carantinată este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru:

  • Transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a amteriilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației
  • Persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor

De asemenea, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art. 3.

Accesul pe aeroportul internațional „Ștefan cel Mare” Suceava este permis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Este strict interzis accesul între localități prin aceste zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter