Studiu: Infarctul se poate manifesta diferit la femei

De Unica.ro, pe

În cazul unui atac de cord, cel mai des întâlnită manifestare este o durere mare în zona pieptului, în spatele sternului ce radiază către brațe, umeri, abdomen sau gât. Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că femeile pot avea simptome diferite față de ale bărbaților.

Citeşte şi: Ce trebuie să faci dacă ești singur și faci infarct. Sfatul medicului Vasi Rădulescu

Conform unui studiu, publicat în jurnalul „Circulation”, făcut pe 515 femei care au experimentat un infarct miocardic, principalele simptome raportate au fost stări de oboseală neobișnuite, tulburări de somn și anxietate. Alte semne ale infarctului la femei mai sunt senzația de greață, vărsăturile sau gâfâiala la efort. În plus, aproape 80% dintre femeile participante la studiu au recunoscut că au prezentat cel puțin un simptom cu mai bine de o luna înainte ca infarctul miocardic să aibă loc.

Citește gratuit ediția de iunie a revistei Unica. O găsești AICI

„Populaţia feminină tinde să aibă dureri mai puţin tipice şi acesta este un motiv pentru care, în toată lumea, femeile sunt subdiagnosticate şi tratate cu mai puţină eficacitate. Mai exact, femeile au dureri amestecate, adică resimt atât dureri coronariene, cât şi toracice, care nu sunt sugestive la prima conversaţie cu pacienta şi care pot duce în eroare medicul, în special la debutul unui infarct”, a explicat dr. Doina Dimulescu, medic primar cardiolog, potrivit clickpentrufemei.ro.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter