Raed Arafat: „Nu mergeți la părinți și bunici de Paște! Chiar și vizitele de 10 minute le pot fi fatale”

De Raluca Vițu, pe

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, încurajează românii să respecte în continuare măsurile de carantină impuse de autorități chiar dacă este perioada sărbătorilor și cei mai mulți își vor dori să meargă în vizite la rude.

„Este foarte important ca lumea să înțeleagă că trebuie să evite vizitele, să evite deplasările nejustificate, să nu ducă copiii să viziteze bunicii, să nu meargă tinerii să viziteze persoanele în vârstă și să fie un Paște altfel anul acesta, pentru binele tuturor. Dacă nu se vor respecta aceste măsuri, riscul este să avem o creștere abruptă a numărului cazurilor și să fie infectate mult mai multe persoane”, a spus, pentru Digi24, secretarul de stat în MAI.

Citeşte şi: Raed Arafat: Vârful pandemiei este mai aproape decât ne așteptam

Arafat recomandă ajutorarea persoanelor în vârstă, însă fără socializare, doar prin livrarea pachetelor cu alimente la ușa acelora care au nevoie de ele.

„Dacă merg doar să ducă mâncare – o dau la ușa casei și pleacă. Și asta înseamnă că vor respecta motivul pentru care au mers. Dacă ei vor merge acolo ca să intre și să viziteze și să socializeze și să ducă cu ei copiii și tot ca să viziteze bunicii, înseamnă că au încălcat recomandările și înseamnă că au pus în risc viața celor care sunt în vârstă”, a precizat Raed Arafat.

Potrivit șefului DSU, chiar o vizită fulger, de 10 minute, le poate fi fatală persoanelor în vârstă.

„Un bătrân care are susținători trebuie să primească sprijin. Dar când mă duc la el trebuie să am mască, trebuie să fiu la distanță, nu trebuie să intru în contact foarte apropiat, asta ca să-l protejez. Dacă mă duc cu toată familia să facem o vizită de 10 minute, aceste 10 minute pot să fie fatale în final pentru persoana respectivă, dacă o infectăm și este în categoria vârstei la care mortalitatea este foarte ridicată”, a mai explicat Arafat.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter