Ludovic Orban: „Nu ne permitem majorarea pensiilor. Nici dublarea alocațiilor”

De Unica.ro, pe

Premierul Ludovic Orban a spus, duminică seara, că România este într-o criză, iar creșterea pensiilor cu 40% nu poate fi susținută financiar.

Premierul a afirmat că majorarea pensiilor era greu de suportat chiar și într-o situație economică favorabilă, iar în situația actuală creată în contextul pandemiei de coronavirus, mărirea pensiilor nu poate fi luată în calcul.

Citeşte şi: Parlamentul a decis. Pensiile private vor fi impozitate

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă, așa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul. Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât și veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților. Vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evaluări, analize”, a spus premierul, la România TV.

Ludovic Orban a mai precizat că România nu își permite nici dublarea alocațiilor pentru copii, deoarece acest lucru ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.

Citește gratuit ediția de iunie a revistei Unica. O găsești AICI

„Vom căuta o soluție. Nu ne putem permite dublarea alocațiilor. Este a doua dublare care este făcută, după cea din martie în dezbaterea bugetului 2019. Sigur că vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creștere. Dublarea alocațiilor generează cheltuieli de aproximativ 7 miliarde de lei la nivel bugetar, sunt foarte greu de suportat aceste creșteri”, a explicat Ludovic Orban.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter