Jurnalistă de investigații, împușcată în Muntenegru

De Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 09 mai 2018, 16:33
Olivera Lakić, jurnalistă de investigații ce scrie despre infracțiunile și corupția din Muntenegru, a fost împușcată în timp ce se afla în fața casei sale.

În urma acestui atac, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au cerut protejarea jurnaliștilor din Muntenegru, relatează The Guardian.

Lakić, jurnalistă la ziarul Vijesti din Muntenegru, a fost rănită la piciorul drept. Ea a fost transportată la spital de urgență, iar acum se află în afara oricărui pericol.

Potrivit polițiștilor, atacul a avut loc la ora locală 21:00, fiind demarată o anchetă pentru găsirea atacatorilor.

Citește și: Inventator danez, condamnat la închisoare pe viață după ce a ucis o jurnalistă suedeză

Redactorul-şef al ziarului Vijesti, Mihailo Jovović, a declarat că Lakić i-a spus că un bărbat s-a apropiat de ea şi a împuşcat-o, în timp ce alţi doi bărbaţi au fugit.

Acesta nu este primul atac al cărui țintă este jurnalista. Olivera a mai fost atacată în urmă cu șase luni, după ce a scris mai multe articole despre presupuse afaceri murdare dintr-o fabrică de tutun. Atacatorul a fost prins și a stat câteva luni în spatele gratiilor.

Este al doilea atac în decursul unei luni ce vizează jurnașliștii din Muntenegru. La începutul lunii o bombă a fost plasată și detonată în apropierea unui cunoscut jurnalist din orașul Bijelo Polje.

Citește și: Jurnalista Andra Gavril: ”Am iubit un om care m-a călcat în picioare”

Ambasada SUA în Podgorica a transmis un mesaj pe platforma de socializare Twitter în urma atacului asupra Oliverei Lakić: „Jurnaliştii sunt gardienii democraţiei şi trebuie să fie protejaţi pentru a-şi desfăşura activitatea în siguranţă”. Aivo Orav, şeful delegaţiei UE în Muntenegru, a numit atacul „foarte îngrijorător”. Într-un mesaj publicat pe Twitter, Orav a adăugat: „Jurnaliştii trebuie să fie protejaţi”.

Muntenegru, care s-a alătur NATO anul trecut se află acum în plin proces de aderare la Uniunea Europeană. Partidul Democrat al Socialiștilor, aflat la putere, s-a confurntat în ultima perioadă cu acuzații de infracțiuni și corupție.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter