Brexitul ne-ar putea lăsa fără unele medicamente și fără faimoșii cercetători britanici

De Laura Davidescu, pe
Nu degeaba expresia “cercetătorii britanici” a devenit atât de cunoscută. Acest lucru se întâmplă fiindcă Regatul Unit alocă fonduri uriașe pentru cercetare, în special în domeniul medical și farmaceutic, iar un no deal Brexit ar putea lăsa țările Uniunii europene fără unele medicamente, avertizează oficialii Parlamentului European.

Zilele acestea, mai mult decât oricând, posibilitatea unui no deal Brexit este cât se poate de reală. Comisia Europeană pregătește măsuri speciale în vederea acestei ipoteze care se vor materializa în 30 de acte de urgență, pe care Parlamentul European trebuie să le adopte până la sfârșitul lunii martie.

Brexitul poate afecta pacienții cu boli rare din UE

Printre domeniile avute în vizor se numără și cel medical, atât din punct de vedere al participării la studii, cât și al aprovizionării populației din Uniunea Europeană cu medicamente care se produc exclusiv în Marea Britanie.

Implicațiile Brexitului în domeniul medical se extind și pentru activitățile de cercetare și inovare (adesea în proiecte comune cu statele UE sau finanțate cu fonduri europene), care vor fi oprite sau vor suferi întârzieri, astfel încât soluțiile potențial salvatoare pentru pacienți se vor materializa mai greu.

Președinta al Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, Adina Vălean, a declarat: „Există proiecte de cercetare, mai ales în domeniul bolilor rare, care se derulează exclusiv în Marea Britanie, cu finanțări europene, care vor fi, cel mai probabil, oprite dacă avem un no deal Brexit, cu implicații majore pe termen lung și scurt. Cei afectați sunt, bineînțeles, pacienții care beneficiază de rezultatele acestor cercetări”.

Referitor la farmaceutice, Vălean a insistat asupra necesității de prevenire a problemelor de aprovizionare cu medicamente produse în Marea Britanie, pentru a proteja pacienții din Uniunea Europeană care le utilizează: “Un rol important cred că revine și statelor membre care beneficiază în piața națională de aceste medicamente și care trebuie să ia toate măsurile pentru a se asigura că pacienții nu au de suferit în cazul întreruperii furnizării acestor medicamente.”

Există medicamente produse exclusiv în Marea Britanie

Agenția Europeană a Medicamentului identificase în prima jumătate a lui 2018 o listă de 108 medicamente ( pentru uz uman și veterinar) care aveau nevoie de relicențiere la vânzare pe piața europeană. Prin cooperarea cu companiile care le produc și comercializează, lista s-a redus la 39 de medicamente.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Brexit / Mesajul primarului Londrei pentru rezidenții din capitala Marii Britanii

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter