ANM: Cum va fi vremea în primele 3 luni din 2018

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 28 decembrie 2017, 13:23
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza estimativă pentru următoarele trei luni, mai exact până în luna martie 2018.

Potrivit specialiștilor, vom avea parte de o iarnă blândă, cu temperaturi mai ridicate decât media normală a acestei perioade, iar în luna martie se vor înregistra temperaturi de până la 15 grade Celsius în unele zone din țară.

Iată cum va fi vremea în primele trei luni ale anului 2018:

Estimări meteorologice pentru luna ianuarie 2018

În prima lună din 2018, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi în general apropiate de normal, posibil local mai ridicate în sud-est, sud şi vest. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna ianuarie este de -2,1 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981-2010.

Precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de mediile climatologice în est și sud-est, iar în restul teritoriului vor fi excedentare.

Estimări meteorologice pentru luna februarie 2018

În februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, care a fost stabilit la -1 grad Celsius.

Precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, apropiate de normă, exceptând regiunile centrale şi vestice unde vor avea o tendinţă spre excedent. Media climatologică pentru luna februarie este stabilită la 31,6 l/mp.

Estimări meteorologice pentru luna martie 2018

În prima lună de primăvară a anului viitor, temperatura aerului va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale şi nord-estice, dar şi mai ridicate în sud-est.

Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, faţă de cele stabilite prin măsurători la 38,3 l/mp. Cele mai multe precipitații vor cădea în zona Maramureșului, unde  cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 60 l/mp,

*Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter