Buletinele electronice ar putea fi introduse în România în august 2021

De Adelina Duinea, pe

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat marți, 2 martie 2021, că, probabil, cartea de identitate electronică va fi disponibilă în august, informează Știrile Pro TV. Noua tehnologie va oferi și posibilitatea semnăturii electronice.

Buletinele electronice ar putea fi introduse în România în august 2021

„Acești pași legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanță, sunt în curs de a fi legiferați în Parlament. Așa că putem fi optimiști că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât și posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a declarat ministrul în cadrul unei dezbateri privind strategiile guvernamentale de digitalizare, potrivit Agerpres, citează Știrile Pro TV.

Ministrul a vorbit și despre principiile digitalizării și despre nevoia de transparență în acest domeniu. „Statul n-ar trebui să naționalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relație sănătoasă între mediul privat și stat, dar nu oricum. Statul trebuie să își facă partea lui, adică să asigure condiții de concurență corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, povești, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a mai declarat Teleman.

În acest sens, ministrul a menționat nevoia de transparentizare a modului în care se fac achizițiile publice, și anume punerea în dezbatere publică a caietelor de sarcini. Totodată, ministrul a spus că soluțiile digitale achiziționate de stat trebuie să fie sustenabile și trebuie să fie testate, menționând „total cost of ownership”, respectiv „cât ne costă să achiziționăm o soluție software”. „De multe ori, costurile indirecte au fost omise și asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluții”, a mai precizat Teleman.

Ce beneficii va aduce cartea de identitate electronică?

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum și utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii, informa Digi 24 în vara anului trecut.

De asemenea, cartea de identitate simplă conține date în format tipărit și în format inscripționat prin tehnici speciale, precum și elemente de particularizare și de siguranță. După personalizarea și transmiterea cărții electronice de identitate și a cărții de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producție se șterg imediat prin procedură automată și ireversibilă.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Avertisment OMS: aeroporturile nu trebuie să impună călătorilor să fie vaccinați împotriva COVID-19

Un elev refuză să mai meargă la școală după ce a fost umilit de învățătoare pentru mărțișorul pe care i l-a oferit

Statul în care purtarea măștii nu va mai fi obligatorie. Se redechid magazinele și restaurantele la capacitate maximă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter