Zelenski, declarații noi despre război: „Este un moment de cotitură. Nu dați agresorului impresia că lumea nu va reacționa pentru a apăra libertatea”

De Unica.ro, pe

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat necesitatea impunerii de „sancțiuni maxime” împotriva Rusiei.

Volodimir Zelenski a declarat luni, 23 mai, în discursul adresat Forumului Economic de la Davos, că doar prin „sancțiuni maxime” împotriva Rusiei se poate întrevedea speranța ca alte potențiale state agresoare să nu aibă curajul să își atace vecinii în viitor, după cum arată BBC.

„Trebuie să schimbăm abordarea, nu să răspundem, ci să acționăm preventiv și nu numai să ne adaptăm la noua realitate, ci să creăm noi instrumente”, a spus Zelenski. Acesta a mai subliniat faptul că Ucraina a stabilit, prin acțiunile sale în cadrul războiului, „un precedent istoric pentru curaj”.

Totodată, el a zis că sancțiunile aplicate din timp ar fi putut să prevină masacrul rusesc din Ucraina: „Nu i-am ascultat pe cei care spuneau că apărarea noastră nu va rezista mai mult de câteva zile. Am oprit armata rusă, considerată a doua cea mai mare din lume, am îndepărtat ocupații de pe teritoriul nostru. Ar fi trebuit să facem asta dacă ar fi fost aplicate Rusiei sancțiuni preventive la timp? Sunt sigur că răspunsul este nu”.

Citește și: Femeie însărcinată din Ucraina, bătută și torturată de o femeie ofițer din Rusia

Citește și: Povestea impresionantă a unui ucrainean care a străbătut 3.700 de km pentru a-și vedea logodnica și părinții

Citește și: Primul militar rus judecat pentru crime de război în Ucraina a primit pedeapsa: „Am fost nervos în momentul în care s-a întâmplat. Nu am vrut să ucid”

Citește și: Comisia Europeană: inflația din România va crește mai mult, pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina

Liderul ucrainean a lăudat și „unitatea fără precedent” a democrațiilor occidentale în contextul războiului stârnit de Rusia. „Lumea a înțeles că Ucraina trebuie să lupte pentru libertate, pentru democrație, iar acum lumea pune presiune pe Rusia, pe companii, pentru a se asigura că limitează relațiile cu acest stat agresor”, a explicat el. „Asta se întâmplă abia acum, deși Rusia a început războiul împotriva Ucrainei în 2014. Suntem recunoscători pentru sprjin, dar dacă asta s-ar fi întâmplat încă de atunci, nu știm dacă Rusia ar mai fi început acest război”.

Președintele Ucrainei se teme că sancțiunile actuale împotriva Rusiei „nu sunt suficient de puternice”. El crede că toate băncile din Rusia trebuie interzise, nu ar trebui să existe vreun comerț cu Rusia, și este nevoie de un embargo asupra petrolului rusesc.

„Este un moment de cotitură”, a punctat Zelenski. „Nu dați agresorului impresia că lumea nu va reacționa pentru a apăra libertatea. Sancțiunile trebuie să fie maxime, astfel încât Rusia și orice alt potențial agresor să știe că vor exista consecințe pentru acțiunile lor”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter