Federația Internațională de Natație a interzis înnotătoarelor transsexuale să participe la competițiile feminine

De Unica.ro, pe

Federația Internațională de Natație (FINA) a decis ca sportivele transsexuale să nu poată concura la competițiile de elită feminine dacă au trecut prin anumite părți ale procesului de pubertate masculină.

Decizia FINA este una seismică, potrivit The Guardian. Aceasta a fost luată cu prilejul Congresului FINA de la Budapesta. Un procent de 71,5% dintre membrii FINA au votat în favoarea noii măsuri, după cum arată Agerpres.

Ministrul britanic al Sportului, Nadine Dorries, a spus pentru LBC Radio, citat de Digi24: „Este pur şi simplu inacceptabil ca sportivele transgender să concureze în sporturile pentru femei”.

Nadine Dorries a adăugat apoi: „Am fost de aceeaşi opinie cu FIFA, care a venit azi după o lungă perioadă, şi am discutat cu propriul meu departament pentru a stabili o politică. Voi încuraja alte sporturi să facă la fel… Suntem pe cale să avem o masă rotundă cu toate organele de conducere ale sportului”.

Citește și: Ministrul Agriculturii: România nu va intra în criză alimentară. „Și în cel mai rău an din punct de vedere climateric, fermierii români au reuşit să asigure necesarul”

Citește și: Marcel Ciolacu, despre salariul minim european: „Reprezintă un beneficiu în special pentru salariaţii din mediul privat românesc”

Citește și: Emmanuel Macron spune că ar merge la Moscova să discute cu Vladimir Putin cu anumite condiții: „Nu voi merge acolo pur şi simplu”

Citește și: Ministrul Mediului: Singura soluție pentru a stăpâni schimbările climatice este creșterea suprafețelor împădurite

Această măsură vine după ce natația a fost lovită de o dezbatere cu privire la înnotătoarea transgender americană Lia Thomas. Ea a devenit în primăvară prima înotătoare transsexuală care a câștigat în SUA un titlu universitar în proba de 500 m în stilul liber.

Votul FINA face astfel imposibil pentru Lia Thomas și alte înotătoare transsexuale să mai concureze la probele feminine de natație de la Jocurile Olimpice de la Paris, așa cum era inițial planificat. Acest vot face ca natația să fie al doilea organism de conducere olimpic după World Rugby din 2020 care introduce o astfel de interdicție, evocând motive științifice.

Pentru a compensa, FINA plănuiește să creeze categoria Open la competiții, destinată înotătorilor a căror identitate de gen este diferită de sexul lor la naștere.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter