Volodimir Zelenski, despre Vladimir Putin: „Mi se pare că trăiește în lumea lui virtuală, fără să-și dea seama că Ucraina nu pleacă nicăieri”

De Unica.ro, pe

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis miercuri că este dispus să vorbească direct cu omogul său rus, fără intermediari.

În cadrul unui discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, Zelenski a spus că este dispus să discute cu Putin fără intermediari, după cum relatează Reuters și The Guardian. El a spus că dacă Putin ar „înțelege realitate”, atunci ar exista posibilitatea de a găsi o ieșire diplomatică din conflict.

Zelenski a spus, potrivit Libertatea: „Mi se pare că actualul președinte al Federației Ruse nu este conștient în totalitate de ce se întâmplă. Mi se pare că trăiește în lumea lui virtuală, fără să-și dea seama că Ucraina nu pleacă nicăieri și va nu face concesii”.

Liderul ucrainean a mai spus că Rusia ar fi trebuit să își retragă trupele înainte de a porni războiul împotriva Ucrainei. „Acesta ar putea fi un prim pas către discuții”, a afirmat Zelenski. „Nu luptăm împotriva cuiva pe pământul nostru, acesta este războiul Ucrainei pentru noi, pentru pământul nostru, pe pământul nostru și pentru libertatea noastră”.

Citește și: Semne noi că Rusia se confruntă cu pierderi grave în război: s-a desființat limita de vârstă pentru serviciul militar

Citește și: Avertisment al oficialilor de la Bratislava: „Dacă Ucraina pică, Slovacia este următoarea”

Citește și: Rusia ar vrea să creeze un coridor umanitar pentru a permite navelor cu alimente să iasă din Ucraina

Citește și: Șefa Russia Today: „Fie vom câștiga noi, fie se va termina rău pentru toată omenirea”

Reacția din partea Rusiei nu a întârziat. Viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a spus miercuri că modul în care Ucraina pune condiții de reluare a negocierilor îl face să pună la îndoială sinceritatea dorinței Kievului de a găsi o soluție pașnică la conflict.

Rudenko a comentat: „Este greu să evaluăm această declarație ca fiind una constructivă. Aș dori să reamintesc că Ucraina a participat activ la negocieri încă din prima zi a operațiunii speciale și nu a pus nicio condiție. Dacă acum pun condiții, asta ne face să ne îndoim de sinceritatea dorinței lor de a găsi o soluție pașnică”.

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus și el că Ucraina ar trebui să recunoască faptul că deciziile „finale” s-au luat deja în ceea ce privește viitorul regiunilor separatiste Donețk și Luhansk și că orice acord de pace care sugerează Rusiei să renunțe la Crimeea este văzut ca o declarație de război.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter