Istoric american: „Din punct de vedere istoric, o victorie ucraineană asupra Rusiei nu ar fi surprinzătoare.”

De Unica.ro, pe

O victorie a Ucrainei asupra Rusiei este posibilă, potrivit istoricului american specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est, Timothy D. Snyder.

Autorul cărții „Drumul spre nelibertate”, Timothy D. Snyder, a demontat într-o serie de tweet-uri mitul că o putere nucleară nu poate pierde un război, subliniind că Rusia ar putea pierde războiul cu Ucraina.

Snyder a amintit de conflictele din perioada Războiului Rece, în încercarea de a oferi o perspectivă istorică asupra posibilelor previziuni cu privire la finalitatea războiului pornit de președintele rus Vladimir Putin în țara vecină, în data de 24 februarie.

Istoricul, a spus că afirmația conform căreia o putere nucleară nu poate pierde un război este nu doar absurdă, ci și periculoasă. „Se repetă ritualic că Războiul Rece ne-a arătat că puterile nucleare nu pot fi înfrânte”, a scris el, citat de Digi24. „De fapt, Războiul Rece a demonstrat contrariul. Puterile nucleare au pierdut războaie tot timpul”.

Citește și: Ce mesaj au lăsat soldații ruși pe tablă după ce au distrus și jefuit o școală: „Copii, ne pare rău pentru asemenea mizerie”

Citește și: 50 de ani de la imortalizarea fotografiei „Fata Napalm”. Ce s-a întâmplat cu fetița din imagine

Citește și: Povestea bărbatului obligat de fosta soție să plătească pentru toate muncile casnice făcute de aceasta în timpul căsniciei

Citește și: Viața în Donbas, prima linie a frontului din Ucraina: „De ce m-a pedepsit Dumnezeu să mă nasc aici?”

Astfel, Snyder a dat exemplu războiul dintre Statele Unite și Vietnamul de Nord, dar și cel dintre Uniunea Sovietică și Afganistan, în ambele cazuri pierzătorii fiind tocmai țările recunoscute drept puteri nucleare.

„În ultimele decenii s-a întâmplat mai des ca un stat mai mic să învingă unul stat mai mare pe câmpul de luptă”, a scris el. „Puterile nucleare pierd războaie; marile țări o fac adesea; iar puterile imperiale vor fi umilite. Din punct de vedere istoric, o victorie ucraineană asupra Rusiei nu ar fi surprinzătoare”.

În încheire, istoricul a amintit importanța de a învăța din istorie, pentru a nu repeta greșelile. „Când tragem învățămintele greșite din trecut, ne oferim o scuză pentru lipsa de acțiune în prezent”, a punctat Snyder.

El a adăugat: „Dacă Ucraina pierde acest război nu va fi pentru că a trebuit să piardă. Ucrainenii fac ce pot iar istoria ne arată că ei au o șansă. Dacă Ucraina pierde acest război s-ar putea foarte bine să se datoreze faptului că alții au folosit neînțelegerea istoriei pentru a-și oferi motive proaste pentru a pierde vremea în timpul săptămânilor care vor defini deceniile ce vor urma”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter