Zeci de țări se reunesc marți în Germania, pentru a ajuta armata Ucrainei: „Pot câştiga dacă au echipamente bune”

De Unica.ro, pe

Aproape 40 de țări se reunesc marți în Germania, la invitația Statelor Unite ale Americii, cu scopul de a întări apărarea Ucrainei în fața atacurilor Rusiei.

Secretarul american al Apărării, Lloyn Austin, a spus că Ucraina „poate câștiga” războiul început de Rusia, atâta timp cât i se vor oferi mijloace, după cum relatează AFP. „Ei pot câştiga dacă au echipamentele bune, susţinerea”, a spus Austin, după ce luni a fost la Kiev, în compania secretarului de stat Anthony Blinken, cu scopul de a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Reuniunea este organizată la baza aeriană americană din Ramstein, din vestul Germaniei și este menită să „furnizeze capacităţi suplimentare pentru forţele ucrainene”, în contextul în care armata rusă caută să preia controlul total asupra sudului Ucrainei și regiunii Donbas, după cum arată Adevărul.

Șeful Pentagonului a spus, în cadrul unei conferințe de presă susținute în Polonia, aproape de granița cu Ucraina, că Statele Unite ale Americii plănuiește să ofere Ucrainei „tipul de sprijin, tipul de artilerie şi de muniţie care să fie eficiente în acest stadiu al luptei”.

Armata ucraineană are nevoie mai ales de artilerie grea și blindate, pentru a putea respinge forțele rusești din zonele de sud și est ale țării. Unele dintre țările din Europa de Est care le dețin le trimit către Kiev, uneori în schimbul armelor americane de nouă generație.

Citește și: Avertismentul lui Serghei Lavrov despre Al Treilea Război Mondial: „Pericolul este grav, este real”

Citește și: Povestea unui bărbat care și-a pierdut soacra, soția și fetița de 3 luni într-un atac asupra orașului Odessa

Citește și: Șeful IMAS Chișinău, despre opiniile moldovenilor cu privire la război: „Este dureros să vezi că atât de mulți moldoveni consideră justificat ceea ce face Rusia în Ucraina”

Citește și: Cetățenii din Bulgaria, îndemnați să își doneze salariul pe o lună către Ucraina

Șeful Pentagonului a mai spus: „Vorbim cu colegi din alte ţări pentru a obţine acelaşi tip de arme şi primim semnale că multe ţări vor trimite voluntari”. Marea Britanie a donat deja rachete antiaeriene și vehicule blindate Starstreak, iar Franța a anunțat că va trimite tunuri Caesar cu o rază de acțiune de 40 de kilometri.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că întâlnirea de marți are scopul de a asigura securitatea Ucrainei pe termen lung, chiar și după terminarea războiului: „Este vorba în principal de modernizare şi de a se asigura că armata lor să fie în continuare puternică şi capabilă să funcţioneze în viitor. Nu este vorba de garanţii de securitate, ci de adevăratul lor dispozitiv militar”.

Reuniunea nu se desfășoară în cadrul NATO. Kirby a spus: „NATO ca alianţă nu oferă ajutor militar Ucrainei, aşa că acest lucru nu se face deloc în cadrul NATO”. Pe lista țărilor invitate se află aliații europeni ai Statelor Unite ale Americii, dar nu numai. Și țări mai îndepărtate, precum Australia și Japonia, vor participa. Totodată, Finlanda și Suedia, țări ded regulă neutre, urmează să participe și ele.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter