Sursă militară ucraineană: „Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova”

De Unica.ro, pe

Rusia ar intenționa să atace și Republica Moldova, potrivit unor surse militare ucrainene citate de ziarul britanic The Times.

Dacă Rusia va deschide un front dinspre Republica Moldova, atunci forțele ruse ar putea să se îndrepte cu mai multă ușurință către orașul-port ucrainean Odesa, din vestul Ucrainei. The Times notează că ar exista indicii cu privire la un posibil atac care să vizeze Republica Moldova.

O sursă militară ucraineană a declarat, citată de Libertatea: „Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este crucială. Dacă ruşii încep să obţină controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai uşor (de cucerit – n.r.) şi ameninţarea la adresa Ucrainei va fi existenţială”.

Experții occidentali susțin că Moscova și-ar fori să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră, prin stabilirea unei legături terestre dinspre Rusia, de-a lungul zonei de țărm, către regiunea separatistă Transnistria, din estul Republicii Moldova.

Citește și: Analiza unui istoric român asupra războiului pornit de Rusia: „Victoria Ucrainei este deja asigurată”

Citește și: Oligarh rus, mesaj dur pentru Vladimir Putin: „Rusia, ca țară, nu mai există”

Citește și: Prim-ministrul Nicolae Ciucă: „Pacea Europei va atârna iarăşi de un fir de aţă”

Citește și: O fetiță de șase ani din Ucraina cântă la flaut pe străzi, pentru a strânge bani pentru armată: „Vreau să se întoarcă teferi acasă, după victoria noastră”

Sursele militare citate de The Times au spus că serviciile de informații ucrainene atrag atenția asupra activității de pe aerodromul principal din Tiraspol, capitala republicii autoproclamate. Acest lucru ar indica faptul că Rusia se pregătește de un nou conflict armat.

Potrivit funcționarilor occidentali, aproximativ 1.500 de militari ruși ar fi staționați în Transnistria. Moscova ar putea găsi un „pretext” să intervină în Republica Moldova. Acest lucru s-ar putea suprapune cu defilarea de la 9 mai din Moscova, când este celebrată Ziua Victoriei, zi care marchează capitularea nazistă din cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu o săptămână în urmă, oficialii de la Kiev au spus că dacă Republica Moldova va cere ajutorul Ucrainei, trupele sale ar putea să rezolve situația din Transnistria. Cu toate astea, autoritățile de peste Prut au făcut apel la responsabilitate din partea tuturor.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter