Ministrul Agriculturii: România nu va intra în criză alimentară. „Și în cel mai rău an din punct de vedere climateric, fermierii români au reuşit să asigure necesarul”

De Unica.ro, pe

România este departe de a intra într-o criză alimentară, potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Adrian Chesnoiu a spus că și în 2020, cel mai secetos an din ultimele două decenii, agricultura României a asigurat necesarul de consum de grâu la nivel intern, dar și suficient pentru a exporta către alte țări.

„Anul 2020 probabil a fost cel mai secetos an din ultimii 20 de ani”, a amintit el la evenimentul dedicat Zilei Mondiale pentru Combaterea Deşertificării şi Secetei, organizat de Administraţia Naţională de Meteorologie. „Am avut o suprafaţă de aproape un milion de hectare de teren arabil calamitate sau cu o productivitate extrem de redusă din cauza secetei”.

Acesta a adăugat: „Cu toate acestea, agricultura României a reuşit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern şi să realizeze chiar un excedent de aproximativ două milioane de tone pentru că necesarul nostru de consum intern este situat undeva la 4,5 milioane tone de grâu anual, iar producţia realizată în 2020 a fost de 6,5 milioane de tone”.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre salariul minim european: „Reprezintă un beneficiu în special pentru salariaţii din mediul privat românesc”

Citește și: Emmanuel Macron spune că ar merge la Moscova să discute cu Vladimir Putin cu anumite condiții: „Nu voi merge acolo pur şi simplu”

Citește și: Ministrul Mediului: Singura soluție pentru a stăpâni schimbările climatice este creșterea suprafețelor împădurite

Citește și: Iohannis, după întâlnirea față în față cu Zelenski: „Fac un nou apel ferm ca toți rușii responsabili să fie trași la răspundere de justiția penală internațională”

Cu această ocazie, ministrul Agriculturii a spus că „și în cel mai rău an din punct de vedere climateric, fermierii români au reuşit să asigure necesarul de grâu pentru consumul intern şi să realizeze şi un excedent pentru export”.

Chesnoiu a afirmat că țara noastră are un nivel de producție stabil la principalele cereale specifice toamnei. „Lucrul acesta ne dă, cred eu, liniştea necesară de a înţelege că România este departe de a se afla într-o situaţie de apariţie a unei crize alimentare”, a zis el.

Totodată, a punctat: „Desigur este important ca întotdeauna să ne asigurăm stabilitatea, să fim siguri că nivelul producţiei este unul stabil şi pot să vă asigur că şi anul acesta avem un nivel de producţie stabil la principalele cereale de toamnă. Acum sigur e important ca până la finalul anului agricol să avem cantităţi de precipitaţii să avem o situaţie climaterică care să fie îngăduitoare cu fermierii noştri şi să nu ne trezim cu fenomene extreme sau accentuate climaterice care să pună în risc această activitate agricolă”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter