Cum se văd schimbările climatice de pe Terra din spațiu, conform unui astronaut

De Unica.ro, pe

Astronautul Thomas Pesquet, aflat pe Stația Spațială Internațională, a vorbit într-o conferință video cu președintele francez Emmanuel Macron despre daunele climatice de pe Terrra.

Președintele francez l-a întrebat pe Pesquet dacă se văd într-adevăr consecințele schimbărilor climatice din spațiu, dacă există urme tangibile. Răspunsul astronautului a fost, conform Digi24: „Din păcate da, domnule preşedinte. Prin hubloul Staţiei Spaţiale se vede clar fragilitatea Pământului, o oază cu resurse limitate, şi efectele nocive ale activităţilor umane, poluarea râurilor, poluarea atmosferică”.

Thomas Pesquet trebuie să se întoarcă pe Terra în zilele care urmează, dar data exactă nu a fost anunțată. El a mai vorbit și despre „spectacolul trist al furtunilor tropicale care se succed una după alta”, precum și incendiile de vegetație.

„Am văzut regiuni întregi arzând, Canada”, a explicat astronautul, „California acoperite de un nor de fum, flăcări pe care le-am observat cu ochiul liber la 400 kilometri atitudine, acelaşi lucru în sudul Franţei, în Grecia şi în bazinul Mediteranei”.

Citește și: Alin are nevoie de 10.000 euro pentru un tratament de lungă durată. De aproape zece ani, băiatul se luptă cu cancerul cerebral

Citește și: Istoria evreilor și Holocaustului ar putea deveni materie de liceu

Citește și: Papa Francisc cere producătorilor de arme să se oprească: „Războiul devorează copiii patriei”

Citește și: Este certificatul verde discriminatoriu? Președintele CNCD: „Drepturile și libertățile se pot limita pentru protejarea sănătății publice”

Emmanuel Macron a mai întrebat dacă Pesquet a observat schimbări majore, prin comparație cu ultima sa misiune în spațiu. El a răspuns: „Da, aceste fenomene meteorologice se accelerează într-un mod îngrijorător. Sperăm că vom putea lua măsurile necesare pentru ca planeta să rămână locuibilă pentru toată lumea”,

Concluzia președintelui a fost că trebuie grăbite angajamentele și implementarea lor. „Acesta este obiectivul acestui COP26 și a ceea ce încercăm cu toţii să facem la nivel naţional, regional şi european”, a subliniat Macron.

La rândul său, Thomas Pesquet a vorbit și despre obiectivele misiunilor spațiale care vor urma, cum ar fi „întoarcerea pe Lună într-un mod mai durabil pentru a stabili o bază acolo şi, în câţiva ani, o misiune pe Marte, pentru a vedea dacă ceea ce s-a întâmplat cu această planetă – pierderea atmosferei- i se poate întâmpla şi Terrei”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter