Ministrul Mediului: Singura soluție pentru a stăpâni schimbările climatice este creșterea suprafețelor împădurite

De Unica.ro, pe

Ministrul Mediului a spus că singura soluție pentru a stăpâni efectele schimbărilor climatice constă în creșterea suprafețelor împădurite.

La o conferință de specialitate, ministrul Tanczos Barna a spus că în România există opt județe care au mai puțin de 10% terenuri forestiere pe suprafața lor, iar altele șapte sau opt au sub 15%, printre alte probleme.

„Dezvoltarea sistemelor de irigaţii şi combaterea efectelor schimbărilor climatice prin irigaţii este o soluţie pentru un efect”, a zis el, citat de Digi24. „Nu tratează cauza, ci ajută fermierii şi statele să asigure producţia de alimente. Singura soluţie pentru stăpânirea acestui fenomen este creşterea suprafeţelor împădurite”.

Totodată, ministrul Mediului a spus că județele din sud ar trebui „să revină la acel echilibru care a fost distrus odată cu dispariţia terenurilor în partea extra-carpatică din România” și că există suficiente fonduri pentru a schimba tendința de reducere a suprafețelor forestiere în județele cu sub 15% terenuri forestiere.

Citește și: Fostul președinte al Rusiei, despre vizita lui Iohannis și a altor lideri europeni la Kiev: „Nu va aduce Ucraina mai aproape de pace. Ceasul ticăie”

Citește și: Iohannis, după întâlnirea față în față cu Zelenski: „Fac un nou apel ferm ca toți rușii responsabili să fie trași la răspundere de justiția penală internațională”

Citește și: Emmanuel Macron: „Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem”

Citește și: Numărul șoferilor drogați la volan l-ar putea egala pe cel al șoferilor beți. Lucian Bode: „Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă”

„Există un miliard cu această destinaţie – habitate forestiere, 600 de milioane pentru a înfiinţa 57.000 de hectare de terenuri forestiere şi avem un program care poate să susţină concret lupta împotriva schimbărilor climatice”, a spus Tanczos Barna.

Totodată, el a spus cât de importante sunt măsurile agreate în 2021 la Glasgow la COP26 cu privire la stoparea schimbărulor climatice. „La acea conferinţă, la COP26, peste o sută de state de pe întregul mapamond, s-au angajat să ia măsuri împreună împotriva acestor fenomene”, a zis el. „Nu mai vorbim de o problemă locală, nu mai vorbim de o problemă naţională, nu mai vorbim de o problemă a unui continent, ci vorbim despre schimbările climatice care, fără excepţie, ameninţă şi afectează întregul mapamond”.

Ministrul Mediului a punctat: „Europa, printr-o măsură extrem de puternică, va susţine stoparea acestui fenomen, pentru că vor fi listate produsele care provin de pe terenuri agricole, care au fost obţinute prin desfiinţarea pădurilor prin despădurire. Acele produse nu vor mai fi acceptate în Uniunea Europeană. Este un exemplu de luptă comună împotriva acestui fenomen al schimbărilor climatice şi este cel mai bun exemplu al acţiunii concrete”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter