Rusia amenință Republica Moldova, după ce Maia Sandu a interzis simbolurile rusești în țara ei

De Unica.ro, pe

Autoritățile ruse au reacționat dur după ce Republica Moldova a interzis unul dintre simbolurile invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat o lege în acest sens, lucru care a dus la o reacție dură din partea Rusiei. Senatorul rus, Aleksei Pușkov, şeful Comisiei provizorii a Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) pentru politica informațională a amenințat că Republica Moldova ar putea ajunge la „coșul de gunoi al istoriei”.

Aleksei Pușkov a transmis pe contul său de Telegram un mesaj pasiv-agresiv, după cum arată Libertatea: „Ar trebui să fie mai atentă în ceea ce priveşte Rusia şi simbolurile ei, cu atât mai mult cu cât Chişinăul nu poate plăti pentru gazul rusesc”.

Maia Sandu a decis ca în Republica Moldova să fie interzise simbolurile „Z” și „V”, dar și panglica Sfântului Gheorghe. Aceste simboluri sunt folosite în sprijinul trupelor ruse care invadează Ucraina, fiind văzute drept semne de susținere a lui Vladimir Putin și a separatiștilor proruși din Ucraina.

Citește și: Ce amenzi riscă cetățenii din Republica Moldova care poartă simboluri rusești

Citește și: Marcel Ciolacu, despre dezastrul umanitar din Ucraina: „Vreau să lucrăm împreună cu Ucraina și cu toți aliații noștri […] la reconstrucția acestei țări”

Citește și: Un milionar din Ucraina a cerut armatei de la Kiev să îi bombardeze vila, după ce rușii s-au instalat în ea

Citește și: Povestea impresionantă a unei adolescente care a evadat din Mariupol: „M-am rugat lui Dumnezeu să mor repede”

Președinta a spus că Republica Moldova „îşi apără neutralitatea şi pacea în societate”. „De aceea, simbolurile războiului purtat împotriva Ucrainei sunt interzise în Republica Moldova”, a adăugat Sandu. Într-o conferință de presă desfășurată marți, Maia Sandu a spus că aceste simboluri divizează societatea, locul lor fiind la „coșul de gunoi” al istoriei.

„Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi”, a spus Maia Sandu. „Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani – ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini şi acţiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferinţele altor milioane de refugiaţi şi care îndeamnă la teroare, distrugeri şi violuri”.

În urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei, Republica Moldova caută să adere la Uniunea Europeană. În conflictul militar, Chișinăul a acordat Kievului sprijin umanitar, nu militar. Mai mult, Republica Moldova nu s-a alăturat sancțiunilor impuse Rusiei.

Foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter